Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct linecké cukroví s netradiční příchutí zázvoru a citrónu | recept

Není pochyb o tom, že linecké cukroví je jedno z nejoblíbenějších cukroví u nás. Nedalo mi to a zapátrala jsem po jeho původu. „Každému přece musí hned dojít, že linecké cukroví, pochází z Lince“, říkala jsem si. A ani na vteřinu by mě nenapadlo, že to nemusí být tak zcela jednoznačné, jak to vypadá. Zapátrala jsem ve vzpomínkách a uvědomila jsem si, že symbolem města Lince je linecký koláč, který se dělá ale v jiném poměru surovin (jedna ku jedné), než se dělá linecké cukroví (jeden díl cukru, dva díly tuku a tři díly mouky). Je tedy více než jasné, že linecké cukroví původ v lineckém koláči nemá. Navíc lineckému cukroví se v Linci vůbec neříká linecké, ale křehké těsto (oči).

Co je potřeba

250 g hladké mouky , 160 g másla nebo rostlinného tuku, 1 žloutek , 80 g moučkového cukru , nastrouhaná kůra z jednoho citrónu, 1 lžička citrónové šťávy, 1 silnější plátek citrónu a 1 plátek zázvoru. Náplň: domácí šípková marmeláda, domácí třešňová marmeláda nebo domácí nutella.

1

Na kuchyňský vál nebo do vhodné mísy prosejeme hladkou mouku a moučkový cukr. Před přidáváním do těsta na linecké cukroví musíme mouku a cukr vždy prosít, někdy i dvakrát, protože třeba hrudky cukru by se v těstě nerozpustily. Pečlivě sypké suroviny promícháme.

2

Do kuchyňského robotu dáme plátek z omytého citrónu (samozřejmě bez pecek), plátek zázvoru a citrónovou šťávu. Směs rozmixujeme tak, aby svou konzistencí připomínala kaši.

3

V míse si necháme povolit (klidně i na pár sekund v mikrovlnné troubě) máslo (nebo Heru, může být i půl na půl). Přidáme citrónovou kůru, rozmixovaný citrón se zázvorem a šťávou z citrónu. Nakonec vmícháme do směsi (nesmí být horká) vaječný žloutek.

4

Vypracujeme těsto a necháme na pár minut v ledničce odpočinout. Poté odleželé těsto vyválíme silikonovým válečkem na plát. Komu by se těsto lepilo, může zkusit vyválet těsto na cukroví přes potravinářskou fólii.

5

Pomocí vykrajovátek vykrajujeme z těsta oblíbené tvary lineckého cukroví. Tradiční jsou srdíčka, kolečka nebo hvězdičky. Budeme potřebovat vždy jeden kousek s okem a jeden plný bez oka.

6

Vykrajované linecké cukroví budeme optarně pokládat na pečicí plech. Při přendávání na plech si pomůžeme obyčejnou šplachtličkou, kterou v zásuvce kuchyňské linky jistě najdete také. Ušetří nám nervy a pomůže zachovat originální tvar cukroví, o který jsme při vykrajování tak usilovali.

7

Plech s lineckým cukrovím dáme do trouby a necháme péci na 180 °C asi na 10 min. Dobu pečení volte podle svých zkušeností s troubou. Jakmile začne cukroví růžovět, je to pro nás signál, že je hotové, upečené a připravené k finalizaci - tedy slepování pomocí náplně. Výborná je šípková nebo třešňová marmeláda, ale s domácí nutellou spolehlivě pochodíte doma také.

8

Když je linecké cukroví hotové, potřeme spodní díl náplní, nejlépe podomácku vyrobenou marmeládou nebo domácí nutellou. Při výrobě marmelády můžete postupovat i podle tohoto receptu na domácí marmeládu. Horní část lineckého cukroví zasypeme cukrem a spojíme. Chuťově výborné linecké cukroví je na světě!

9

A jsem v mém pátrání opět na začátku, je možné, že v budoucnu narazím na nějakou zaručenou stopu, která by mě k původu názvu „linecké cukroví“, dovedla. Zatím mi nezbývá, než vzdát hold neznámému majiteli původního receptu, po kterém zcela určitě sáhne v době adventní každá česká hospodyňka. Dovolila jsem si recept malinko vylepšit o dvě suroviny, zázvor a citrón. Podtrhují totiž už tak vynikající chuť lineckého cukroví.

Vyzkoušejte také recept na tradiční linecké cukroví od Notburgy na JakTak.cz

Autor: loglindak
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct vínové cukroví | recept
Vínové cukroví | recept. Cukroví s přídavkem vína je bleskově rychlé. Nemusí se odležet, může se ihned podávat. Je křehoučké, jemné a chutné. Můžete h…
Jak upéct rozinkové cukroví | recept
V tuto dobu už mnohé hospodyňky vyhledávají recepty na vánoční cukroví, ať už na stránkách časopisů, nebo na netu. Také se ráda nechávám inspirovat a…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.