Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct linecký řez se svěžím tvarohovým krémem a sladkými meruňkami

Jak upéct linecký řez se svěžím tvarohovým krémem a sladkými meruňkami

Poctivá vrstva svěžího tvarohového krému na jemném lineckém těstě je v dodatku sladkých meruněk opravdu impozantní linecký řez. Šťavnatý, svěžím tvarohovým krémem zvláčněný, a navíc vzhledný. Až těžko věřit, že je tak snadný.

Co je potřeba

Na jemné linecké těsto:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g povolené Hery
  • 1 vajíčko

Na svěží tvarohový krém:

  • 1 kg polotučného tvarohu ve vaničce
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 vajíčka
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g Solamylu

Navíc:

  • 1 velká konzerva kompotovaných meruněk či přibližně ½ kg vypeckovaných čerstvých meruněk
1

Vypracování jemného lineckého těsta je snazší, než se může zdát. Stačí v míse smíchat veškeré uvedené suroviny potřebné pro linecké těsto a nejlépe rukou zapracovat do měkkého vláčného a nelepivého těstového bochánku. Ten pak jen vyválejte a vyložte jím plech s pečicím papírem. V průběhu dalších příprav pak plech s lineckým těstem přesuňte do lednice k vychlazení.

Linecké těsto lze připravit i v bezlepkové verzi. Podívejte se na video s receptem. 

snadné vypracování jemného lineckého těsta
přesunutí jemného lineckého těsta na plech
2

V další velké míse promíchejte vše potřebné k vypracování svěžího tvarohového krému tak, aby krém byl hladký, bez hrudek.

promíchání surovin na svěží tvarohový krém
3

Část hladkého tvarohového krému pak rozlijte na jemné linecké těsto a rozmístěte nakrájené sladké meruňky. Ty můžete buď nakrájet na plátky či prosté kousky. Pokud do receptu použijete meruňky kompotované, nechejte je před zapracováním dobře okapat.

rozlití části svěžího tvarohového krému na jemné linecké těsto
vyskládání kousků sladkých meruněk
4

Vyskládané kousky sladkých meruněk pak přelijte zbylým svěžím tvarohovým krémem a takto snadno připravené dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C). Koláč pečte přibližně 50 minut, až povrch lehce zezlátne.

Po zchladnutí a následném vychlazení v lednici koláč snadno nožem přeměňte v impozantní linecký řez, v němž se bravurně doplňuje svěží tvarohový krém s chutí sladkých meruněk.

dokončení lineckého řezu

Tipy

  • Neméně impozantního lineckého řezu dosáhnete jeho jednoduchým barevným vyladěním. Stačí pouhé zapracování tmavého kakaa. A to buď do jemného lineckého těsta, anebo do svěžího tvarohového krému, v němž jsou kousky sladkých meruněk pro oko opravdu impozantní.

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články