Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct listové řezy s pomerančovým krémem | recept

Jak upéct listové řezy s pomerančovým krémem | recept. Svěží pomerančový krém nanesený mezi dvěma plátky listového těsta a společně s nimi upečený, je ve svém výsledku opravdu famózním koláčem. Vychlazený a nakrájený na řezy je přímo neodolatelný.

Co je potřeba

  • 2 balení listového těsta – již připraveného (vyváleného a zarolovaného)
  • 350 ml plnotučného mléka
  • 350 ml pomerančového džusu
  • 150 g krupicového cukru
  • 40 g hladké mouky
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 2 vajíčka
  • 60 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  •  20 g másla na potření těsta
1

V kastrůlku smíchejte džus a 250 ml mléka.

2

Přisypte mouku, kukuřičný škrob a cukr, zároveň přidejte i vajíčka a vše dohromady metličkou vymíchejte dohladka. Pokud ve směsi zůstanou kousky škrobu, nemusíte se obávat, v průběhu ohřívání se rozpustí.

3

Po promíchání přilijte do kastrůlku zbylé mléko, vložte na sporák a na mírném ohni, za stálého pomalého míchání, ohřívejte. Jakmile začne směs houstnout do krémové konzistence, míchání zrychlete.  

4

Do uvařeného, poměrně hustého krému, přidejte máslo s vanilkovým cukrem a už jen bez ohřívání důkladně promíchejte. Poté nechejte vychladnout.

5

Plech vyložte pečicím papírem a položte na něj první plát listového těsta. Na stranách vytvořte alespoň centimetrové okraje.

6

Na těsto rovnoměrně naneste vychladlý krém.

7

Krémovou vrstvu zakryjte druhým plátem těsta a pokud je nutné, přebytečné těsto seřízněte.

8

Povrch potřete rozpuštěným máslem.

9

Takto připravený koláč pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 40–45 minut dozlatova.

Po upečení nechejte ve formě zcela vychladnout a následně i zatuhnout v lednici, nejlépe do druhého dne, kdy se i krásně proleží. Vychlazený koláč krájejte ostrým nožem na řezy a servírujte jen tak nebo posypané moučkovým cukrem.

Řezy můžete velice snadno chuťově obměnit. Do mléka stačí přidat džus jiné příchutě. Báječný je například meruňkový či banánový. V případě banánového krému neváhejte a po nanesení krému na plát listového těsta, jej ještě ozdobte na kolečky  banánu.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.