Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct listový koláč nevšedních chutí | recept se sýrem a suchým salámem

Jak upéct listový koláč nevšedních chutí | recept se sýrem a suchým salámem. Nevšední slaný koláč, který se stane hitem večírků a oslav. Právě na nich jsou vítané poněkud odvážné, netradiční a výrazné kombinace chutí, kterých je právě tento koláč plný. Buďte tedy odvážní a nebojte se na listové těsto navrstvit zdánlivě neslučitelné. Výsledek vás příjemně překvapí.

Co je potřeba

Uvedené množství je do koláčové formy o průměru 28 cm

  • 1 balení listového těsta – již připraveného (vyváleného a zarolovaného)
  • 100 g tučnějšího plátkového sýru (Gouda, Eidam 45 %)
  • 150 g suchého salámu (například Herkules či Poličan)
  • 300 g rajčat
  • 200 g nakládaných okurek
  • 4 vajíčka
  • 1 lžička kari koření
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, čerstvě mletý pepř
1

Z plátu listového těsta vykrojte kruh o průměru koláčové formy. Osvědčilo se mi koláčovou formu jednoduše horním okrajem obtisknout do těsta, jemně zatlačit a v podstatě kruh vykrojit.

2

Vykrojené listové těsto vložte do formy vyložené pečícím papírem a ze zbytků těsta dotvořte chybějící okraje.

3

Na těsto rozložte plátky sýru.

4

Na sýr navrstvěte na tenké plátky nakrájené rajčata.

5

Rozmístěte nakládané okurky nakrájené na tenká kolečka.

6

Nakonec posypte na kostičky nakrájeným salámem.

7

Nyní v misce vidličkou prošlehejte vajíčka s kari kořením, muškátovým oříškem, solí a pepřem.

8

Vaječnou směsí povrch koláče rovnoměrně zalijte.

9

Pečte v předem vyhřáté troubě při 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C), přibližně 40–45 min. dozlatova. 

Po upečení odolejte neskutečné vůni pečeného salámu a nechejte koláč ve formě vychladnout a zpevnit. Poté nakrájejte na klínky a servírujte ozdobený například zelenou cibulkou, pažitkou či klidně s další nakládanou zeleninou k přikusování.

Opravdové chuťové bomby dosáhnete, pokud sáhnete po výraznějším sýru, jakým je například ementál, čedar, niva a povrch koláče zasypete například pikantním paprikášem.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články