Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct makové pracny | recept

Makové pracny | recept. Netradiční pečivo do formiček pro milovníky máku. Chutná jako maková náplň do koláčů, je křehké a mák pěkně křupe. Maková chuť je hodně výrazná, takže nic pro makové odpůrce. Práce s těstem je snadná, pečivo se z formiček snadno vyklápí, nerozbíjí se. Makové pracny vynikají i svým vzhledem, krásně doplní ostatní druhy cukroví na vánočním nebo svatebním stole. K rozležení potřebují asi týden.

Co je potřeba

  • 130 g másla nebo Hery
  • 130 g hladké mouky
  • 130 g moučkového cukru
  • 130 g strouhaných mandlí
  • 130 g celého (nemletého) máku
  • 1 bílek
1

Nejprve si připravíme těsto. Všechny sypké suroviny důkladně promícháme v míse. Mouku prosíváme, aby pečivo bylo nadýchanější. Do promíchané sypké směsi přidáme pokrájený tuk, bílek a prohněteme těsto. Jestliže se těsto lepí (záleží na velikosti bílku), opatrně přidáme mouku. Mělo by nám vzniknout jen lehoulince lepkavé těsto.

2

Hotové těsto přeneseme na talířek, přetáhneme potravinářskou folií a dáme jej ztuhnout přes noc do chladničky. Tato doba se nemusí striktně dodržet, chcete-li, můžete s těstem pracovat již po třech hodinách.

3

Malé kousky těsta vtlačujeme do vymazaných formiček, aby bylo zároveň s okrajem. Při pečení se nafoukne, ale pak zase sedne. Formičky si zvolíme podle sebe, nemusí to být klasické pracny. Vyskládáme je na plech a vložíme do trouby.

4

Makové pracny pečeme v předem vyhřáté troubě při 160 °C přibližně 8 minut. Nejprve vyzkoušejte jednu formičku, než plech vyndáte. Pracny nechte malý okamžik vychladnout a poté je vyklápějte. Jde to snadno, cukroví se neláme. Pracny jsou dost sladké, takže cukrujte podle uvážení. Na talíři vypadá hezky mix cukrovaných pracen společně s nepocukrovanými.

Modrý mák můžete nahradit mákem bílým. Bílý mák má jemnější chuť než modrý a většinou chutná i těm, co mák nemusí. Udává se, že má oříškovou chuť. Já osobně chuť oříšků necítím.

Pozor na spáleniny při manipulaci s horkým plechem a formičkami

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct kokosky s medem | recept
Kokosky s medem | recept. Kokosky jsou oblíbené nejen jako vánoční cukroví, ale mohou se upéct kdykoliv celý rok. Jsou trvanlivé, nenáročné na příprav…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.