Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct makovec bez mouky (bezlepkový) | recept

Makovec | recept. Mák je významná olejnina, v modrých semenech obsahuje až 60 % oleje. Dále obsahuje vysoký podíl vlákniny a velké množství vápníku (až dvanáctkrát více než mléko). 100 g mletého máku obsahuje doporučenou denní dávku vápníku. Konzumace makových pokrmů se doporučuje dětem, těhotným ženám a lidem trpícím osteoporózou. Pozor ale na vysokou energetickou hodnotu máku. Recept na makovec je bez přidané mouky, je vhodný i pro osoby s nesnášenlivostí lepku nebo s celiakií. Makovec je snadný na přípravu a nenáročný na suroviny. Povede se každému, nebojte se toho.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 125 g másla
  • 125 g krupicového nebo krystalového cukru
  • 200 g mletého máku
  • 4 velká vejce
  • 1 limetka (citron)

Na polevu:

  • cukr
  • limetová šťáva
  • trochu horké vody
1

Umeleme si mák. Jestliže nevlastníte mlýnek, na trhu je mletý mák. Jen dejte pozor, abyste koupili opravdu čistý mák. Je totiž spousta výrobků, kde je máku poskrovnu. Z vajec si oddělíme bílky a žloutky. Bílky dáme na chvilku stranou, budeme je potřebovat na sníh.

2

Změklé máslo utřeme s cukrem, žloutky a jemně strouhanou limetkovou kůrou. Limeta musí být v kvalitě bio, nebo důkladně kartáčkem vydrhnutá v horké vodě. Přidáme mletý mák a znovu třeme.

3

Z odložených vaječných bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do utřené makové směsi. Sníh musí být dostatečně pevný, při otočení nádoby dnem vzhůru nesmí vypadnout.

4

Vymažeme tukem menší formu, například na biskupský chlebíček, dort nebo srnčí hřbet. Vysypeme ji mletými mandlemi či oříšky. Nevysypáváme moukou ani strouhankou, moučník by pak nebyl bezlepkový. Těsto rozetřeme do formy a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 180 °C.

5

Přibližně po 30 minutách pečení by měl být makovec hotov. Zkusíme píchnout dřevěnou špejlí do těsta, pokud zůstane dřívko suché, je upečeno. Formu postavíme na navlhčenou utěrku a po 10 minutách makovec vyklopíme na pečící papír nebo mřížku. Po vychladnutí polijeme cukrovou polevou s limetovou nebo citronovou šťávou.

6

Polevu na makovec si připravíme třením cukru, citronové šťávy a lžíce horké vody.

Makovec můžeme polít také bílou nebo tmavou čokoládou, popř. nechat bez polevy, pouze pocukrovat.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct bábovku ze šlehačky | recept
Bábovka ze šlehačky | recept. Bábovka bývala kdysi typický a oblíbený nedělní moučník. V mnohých rodinách se pravidelně peče i dnes. V české kuchyni m…
Jak upéct zdravý makovec | recept
Zdravý makovec | recept. Mák nejen skvěle chutná, je také plný vápníku a dalších látek nezbytných pro dobrý stav lidského organismu. Následující řádky…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.