Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct marcipánové sušenky s pistáciemi | recept na vánoční cukroví

Jak upéct marcipánové sušenky s pistáciemi | recept na vánoční cukroví. Cukroví z tohoto receptu připravujte jako jedno z posledních. Podkladové sušenky mohou být upečené do zásoby, ale krémem sušenky doplňte krátce před slavnostní příležitostí. Cukroví je z německé kuchařky a u nás je hodně oblíbené. Zmizí jako jedno z prvních. Pečeme ho k různým příležitostem, nejen na Vánoce.

Co je potřeba

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • na špičku nože kypřicí prášek na pečení
  • 1 vanilkový cukr
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 vejce
  • 125 g másla
  • 30 g crème fraîche

Náplň:

  • 50 g pistácií
  • 200 g marcipánové hmoty
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • 80 g másla

Poleva:

  • 100 g čokolády
  • 20 g ztuženého tuku
  • 2 lžičky oleje
  • trochu sekaných pistácií na posyp
1

Mouku, pečivový prášek, cukr a kůru promíchejte. Nastrouhejte máslo a promněte ho se sypkými ingrediencemi. Pak přidejte vejce a crème fraîche. Vypracujte těsto, zabalte ho do folie proti vysychání a nechte hodinu v chladu.

2

Z těsta vyválejte placku tloušťky 3 mm a vykrajujte kolečka. Těsto vyvalujte mezi dvěma papíry na pečení nebo na silikonové podložce. Pokud je to jen trochu možné, nepodsypávejte moukou.

Vykrájené kousky přeneste na plech a upečte při 160 °C. Kolečka se upečou přibližně za 12–15 minut. Nechte je vychladnout na kuchyňské mřížce.

3

Krém připravíte z mletých pistácií, strouhané marcipánové hmoty, změklého másla, kakaa a rumu. Vše dohromady spojte v hladkou hmotu. Budete ji sáčkem s řezanou cukrářskou špičkou stříkat na kolečka. Je-li třeba, upravte hustotu přidáním tekutiny nebo pevné ingredience. Na každé kolečko naneste kopeček náplně a nechte v chladničce vychladit.

Nalámanou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni společně se ztuženým tukem a olejem. Vychlazené cukroví namáčejte v polevě a ozdobte sekanými pistáciemi. Aby byly pistácie hezčí na pohled, spařte je vroucí vodou a oloupejte slupku (stejně jako mandle). Cukroví uchovávejte v chladu v uzavřené nádobě, aby nepřijalo pachy z jiných potravin.

Cukroví se peče a zdobí nesolenými a nepraženými pistáciemi.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články