Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct medové koláčky s marmeládou a citronovou polevou | recept

11. Prosinec 2019

Medové koláčky s marmeládou a citronovou polevou | recept. Koláčky z medového těsta peču nejenom o Vánocích. Těsto je univerzální a dá se plnit různými náplněmi, nejen marmeládou. Skvěle chutnají i s ořechovou nádivkou nebo medovým máslem, do kterého se přimíchají drobečky z rozlámaných koleček nebo upečených odkrojků těsta. Koláčky nechte několik dní rozležet v chladu v uzavřené krabici.

Co je potřeba

  • 180 g tekutého medu
  • 40 g změklého másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 30 g kakaa
  • 1 vejce
  • 3 lžíce rumu
  • citronová kůra z poloviny citronu
  • 3 lžíce studené vody
  • 500 g hladké mouky
  • 10 g amonia (cukrářské droždí)
  • 120 g hladké mouky k zapracování na válu 
1

Změklé máslo utřeme v míse s tekutým medem a citronovou kůrou. Do směsi vmícháme vejce a následně přidáme vodu, rum, kakao, cukr a mouku (500 g) promíchanou s amoniem. Vařečkou vypracujeme těsto. Jakmile se všechny ingredience spojí, vyškrábneme stěrkou těsto na kuchyňský vál, na který jsme si připravili 120 g hladké mouky. Mouku zapracujeme do těsta, zakryjeme ho folií a necháme minimálně 2 hodiny odpočinout.

2

Odpočinuté těsto rozválíme na placku silnou 2–3 mm. Aby se těsto nelepilo, lehce ho podsypávejte moukou. Tvořítkem vykrajujte kolečka a pokládejte je na plech vymazaný tukem nebo vyložený papírem na pečení. Kolečka upečte ve vyhřáté troubě při 180 °C.

3

Kolečka spojujte marmeládou, vždy dvě dohromady. Marmeládu vyberte tak, aby vám chutnala, každému vyhovuje něco jiného. 

4

Nakonec koláčky potáhněte citronovou polevou a ozdobte kousky želé. Citronovou polevu dělám z bílé čokoládové polevy, do které přidám lžičku šťávy a trochu velmi jemně strouhané kůry z citronu.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články