Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct mrkvovou bábovku | recept

Mrkvová bábovka | recept. Mrkev se v české kuchyni uplatňuje hlavně v slaných pokrmech, ale lze ji výborně využít i ve sladkých jídlech. Když se mrkev upeče, má jemně nasládlou chuť, čehož se využívá i v tomto receptu. Díky mrkvi je bábovka úžasně šťavnatá a kyprá. Z obyčejné bábovky tak snadno vytvoříte neobyčejnou pochoutku. Její příprava není nijak náročná, zvládne ji i opravdový začátečník.

Co je potřeba

  • 140 g másla
  • 180 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 mrkve + 1 větší jablko (dohromady přibližně 450 g)
  • případně moučkový cukr na poprášení
1

Hned na začátku si předehřejte troubu na teplotu 180 °C. Máslo nakrájejte na plátky nebo kostičky do větší mísy a nechte změknout při pokojové teplotě. Mezitím si oloupejte jablko, zbavte ho jádřince a oškrábejte mrkev. Všechno nastrouhejte na hrubém struhadle.

2

Ke změklému máslu přisypte cukr a utřete ho na hladký krém. Následně po jednom přidávejte vejce a důkladně vyšlehejte do světlé pěny. Poté přisypávejte postupně obě mouky a prášek do pečiva. Míchejte, než vznikne hladké těsto.

3

Přidejte nastrouhanou mrkev, jablko a zamíchejte je řádně do těsta. Možná se vám bude zdát málo těsta na tolik mrkve, ale díky tomu bude bábovka báječně vláčná. Pokud nepoužíváte silikonovou formu na bábovku, tak nádobu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Osobně dávám přednost té silikonové, kterou před použitím ještě lehce vypláchnu vodou. Nakonec nalijte veškeré těsto do formy a uhlaďte povrch.

4

Syrovou bábovku vložte do trouby a pečte přibližně 45 minut. Před podáváním nechte bábovku vychladnout a případně ji lehce pocukrujte.

Autor: redakce | Zobrazit autorská práva

Fotoarchiv Marketahoz

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Bábovka z dýně | recept. Hokkaido dýně propůjčí pečeným moučníkům svoji krásnou žlutou barvu, což je výhodou zejména v zimním období, kdy vejce nemají…