Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct „Sacher “ cukroví | recept na vánoční cukroví

Jak upéct „Sacher “ cukroví | recept na vánoční cukroví. Dnešní cukroví je sice trošku náročnější na čas, ale složité rozhodně není. Opět jsem se nechala inspirovat v zahraničí a ponechala jsem i slovo Sacher v názvu, i když se slavným dortem má cukroví společnou možná jen meruňkovou marmeládu. Cukroví je efektní a aby byl kontrast marcipánu a kakaového těsta větší, použila jsem černé kakao. 

Co je potřeba

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 15 g kakaového prášku
  • 150 g mletých mandlí
  • 125 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky rumu
  • 175 g másla
  • meruňkovou marmeládu na potření

Marcipánová srdíčka:

  • 150 g marcipánové hmoty
  • 15 g moučkového cukru

Poleva:

  • 100 g hořké čokolády
  • 20 g ztuženého tuku
  • lžičku oleje
1

Promíchejte mouku s kakaem, mletými mandlemi a moučkovým cukrem. V suché směsi vytvořte důlek a do něj vložte dva žloutky a nalijte rum. Přidejte kousky změklého tuku a vypracujte těsto. Těsto zabalte a nechte nejméně hodinu odpočinout v chladnu. 

2

Ztuhlé těsto vyválejte na plát silný 5 mm. Těsto musíte zpracovávat rychle, dokud je studené, jinak se lepí.

Pracuji vždy s malým množstvím, aby zůstalo tužší a abych nemusela těsto při vyvalování podsypávat. Těsto lze také vyvalovat mezi dvěma papíry na pečení. Vykrajujte srdíčka a skládejte je na plech. Pečte 10–15 minut při 170 °C. Upečené nechte vychladnout na mřížce.

3

Koupenou marcipánovou hmotu nastrouhejte na nudličky, aby se lépe zpracovávala. Spojte ji s moučkovým cukrem a vyválejte na tenký plát. Vykrájejte stejně velká srdíčka, jako jsou ty z těsta.

4

Upečené srdíčko potřete na spodní rovné ploše meruňkovou marmeládou. Přilepte srdíčko z marcipánu a přiklopte druhým potřeným srdíčkem z těsta. Lehce přimáčkněte.

5

Rozehřejte nalámanou čokoládu, ztužený tuk a lžičku oleje. Promíchejte, aby se vše dohromady dobře spojilo. Pak jednotlivé kousky v polevě namáčejte a nechte čokoládu zaschnout. Jestli budete mít chuť, stejným způsobem si připravte polevu z bílé čokolády a srdíčka dozdobte.

Cukroví potřebuje krátce odležet. Uchovávejte ho na chladnějším místě v uzavřené nádobě.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct rozinkové cukroví | recept
V tuto dobu už mnohé hospodyňky vyhledávají recepty na vánoční cukroví, ať už na stránkách časopisů, nebo na netu. Také se ráda nechávám inspirovat a…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.