Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct semínkové housky z tvarohu

Jak upéct semínkové housky z tvarohu | recept na domácí pečivo. Tak dnes „rohlíčky obzvláště vypečené … nebudou“, jak se pravilo ve známé pohádce. Ale houstičky by mohly být, a samozřejmě obzvláště vypečené. K tomu ještě nadýchané, měkké, vláčné a zdravé. To vše díky tvarohu, náloži semínek různého druhu a pekaři divte se, bez účasti mouky.

Co je potřeba

Množství odpovídá 4 velkým či 6 menším houskám.

  • 1 vanička plnotučného tvarohu
  • 2 vajíčka
  • 50 ml kefíru (kysaného podmáslí)
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 2 lžíce chia semínek
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 2 lžíce sezamu
  • 3 lžíce psyllia (čistá rozpustná vláknina)
  • 1 lžička soli
  • kmín – dle chuti
  • 1 lžička prášku do pečiva

+ vajíčko na potření housek před pečením

1

V míse smíchejte veškerá semínka (lněná, chia, slunečnicová, sezam), přidejte psyllium, sůl, kmín a prášek do pečiva a vše rozmixujte v mixéru na moučnou směs.

2

K té přidejte tvaroh, kefír či podmáslí a vajíčka.

3

Vše dohromady řádně propracujte a nechejte v míse 30 minut odstát. Těsto díky vláknině krásně nabobtná, a ač se to z počátku nezdá, velice hezky se s ním po odstátí pracuje.

4

Namočenýma rukama pak z těsta tvarujte bochánky a dávejte na plech vyložený pečícím papírem. Bochánky pokládejte na plech dál od sebe, při pečení nabudou.

5

Před pečením každý bochánek ostrým nožem nařízněte, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte kmínem, sezamem, či lněným semínkem.

6

Pečte v předem vyhřáté troubě na 170 ˚ C, 45–50 minut, dokud housky nezezlátnou.

7

Pak už jen chvilka trpělivosti při čekání než vychladnou a pak směle ochutnat.

Tvaroh v těstě vřele doporučuji vyměnit za syrovátkový sýr Ricotta, housky jsou z něj chutnější.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct špaldové housky | recept
Špaldové housky | recept. Už Vás nebaví kupovat si v obchodech pečivo z mraženého polotovaru, které nechutná moc dobře a hlavně nevydrží dlouho čerstv…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.