Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct slané cuketové řezy s olivami a sušenými rajčaty | recept

Jak upéct slané cuketové řezy s olivami a sušenými rajčaty | recept. Jestliže se v jedné zapékací formě promísí jemné cukety s výraznými sušenými rajčaty, slanými olivami a dokřupava opečenou šunkou a společně se s vaječnou směsí dozlatova zapečou, jedná se opravdu o fantastickou, nesmírně šťavnatou pochoutku, kterou v podobě řezů oceníte jako lehkou večeři, rychlou svačinku podávanou za studena, ale i jako nápaditou náhradu pečiva například k zeleninovému salátu.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá zapékací formě o velikosti 20×30 cm

  • 750 g cuket (cca 3 střední cukety)
  • 200 g šunky
  • 2 větší cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 5 vajíček
  • 25 g psyllia
  • 50 g sušených rajčat v oleji
  • 50 g černých oliv bez pecky
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • sůl a pepř k dochucení + 2–3 lžičky soli na vypocení cuket
1

Cukety omyjte, a i se slupkou nastrouhejte na hrubém struhadle. V míse je pak promíchejte se 2 až 3 lžičkami soli a nechejte vypotit, tedy pustit šťávu.  

2

Na rozpáleném oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli.

3

Jakmile zezlátne, přidejte k ní na kostičky nakrájenou šunku a dokřupava orestujte. Poté nechejte vychladnout.

4

Vajíčka v misce promíchejte s psylliem. Během chvilky ze směsi vznikne vaječné těstíčko.

5

Prosolenou cuketu opravdu důkladně okapejte přes sítko či lépe přímo vymačkejte a v míse jí promíchejte s vychladlou směsí cibule a šunky.

Je důležité, aby v cuketě zůstalo co nejméně vody, která by výslednou směs výrazně naředila.

6

Přidejte nadrobno nakrájená, od oleje okapaná sušená rajčata a nadrobno nakrájené olivy.

7

Na závěr směs ochuťte solí, pepřem i bazalkou a zalijte rozmíchanými vajíčky s psylliem (vaječným těstíčkem).

8

Urovnejte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) asi 40 minut dozlatova, dokud se na povrchu nevytvoří tenká křupavá vrstva.

Upečený plát nechejte zcela vychladnout, zpevnit a poté krájejte na řezy.

  • Chuť těchto řezů podtrhnete přidáním česneku či dokřupava vyškvařené slaniny (místo šunky).
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.