Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct slaný listový koláč se slaninou, sýrem a pórkem | recept na slané pohoštění

Jak upéct slaný listový koláč se slaninou, sýrem a pórkem | recept na slané pohoštění. Na křehkém listovém těstě nanesený smetanový sýr ochucený česnekem a bylinkami, úžasně doplní kombinaci  chutí slaniny, slaného sýru a jemného pórku.

Co je potřeba

  • 1 balení listového těsta – již připraveného (vyváleného a zarolovaného)
  • 250 g krémového smetanového sýru (nejlépe Philladelphia, ale i pomazánkové máslo)
  • 1 vajíčko + 1 vajíčko na potření okrajů těsta
  • 3 stroužky česneku
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 100 g anglické slaniny či anglické krkovičky
  • 100-150 g čerstvého slaného sýru – Feta, balkánský sýr či jakýkoliv poloměkký čerstvý sýr (v receptu: čerstvý sýr Rabín s česnekem)
  • 1 menší pórek

 

 

1

Krémový smetanový sýr dohladka rozmíchejte s vajíčkem a prolisovanými stroužky česneku.

2

Do krémové směsi přidejte lístky tymiánu. Čerstvý tymián krém výrazněji provoní, ale pokud jej nemáte, použijte sušený.

3

Listové těsto přeneste do pečicím papírem vyložené formy či pekáčku a vytvarujte okraje. Ty nemusí být zvlášť vysoké, postačí 1 - 2 cm.

4

Těsto potřete ochucenou krémovou směsí.

5

Posypte slaninou nakrájenou na drobné kostičky.

6

Na slaninu přidejte pórek nakrájený na tenká kolečka.

7

 Vše zasypte rozdrobeným slaným sýrem. Jeho množství zvolte dle své chuti.

8

Na závěr vyčnívající okraje těsta potřete rozšlehaným vajíčkem, aby se při pečení nepřipálily, a pečte v předem vyhřáté troubě při 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C), přibližně 25 - 30 min. do zezlátnutí okrajů. Pokud by se pórek v průběhu pečení začal připalovat a koláč stále nebyl dopečený, teplotu trouby o několik stupňů snižte.

9

Koláč si můžete vychutnat teplý ihned po upečení, kdy je krásně křupavý, ale i vychladlý či odleželý v lednici druhý den. Pak už sice není tak křupavý, ale i ve své vláčné podobě je dokonalý.

Do koláče se místo pórku hodí i klasická či červená cibule. Dodá koláči trochu jinou chuť i vůni, která je ale také skvělá.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.