Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct šneky z bramborového těsta s mákem a povidly | recept

Jak upéct šneky z bramborového těsta s mákem a povidly | recept

Bramborové těsto vyválené do tenké vrstvy, plněné povidly a mákem  a následně nakrájené do úhledných šneků, je zákuskem s roky osvědčenou kombinací tradičních surovin.  Přesto však anebo možná právě proto zaujme a zachutná.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá cca 20 bramborovým šnekům

  • 600 g uvařených zchladlých brambor
  • 120 g hrubé mouky
  • 120 g hladké mouky
  • 4 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 150 g švestkových povidel
  • 2–3 lžíce rumu na rozmíchání povidel
  • 100 g mletého máku
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g rozpuštěného zchladlého másla na potření bramborových šneků před pečením
1

Předem uvařené, zchladlé, nejlépe i lehce vychlazené brambory najemno nastrouhejte do větší mísy.

Další naše recepty ze strouhaných vařených brambor:https://www.staroceskerecepty.cz/bezmase/bramborove-variace-smazene-sneky-a-placky-z-bramboroveho-testa

nastrouhání předem uvařených brambor
2

Přidejte k nim obě mouky, bramborový škrob i prášek do pečiva s jedlou sodou.

přidání sypkých surovin k nastrouhaným bramborům
3

Ze všech surovin pak vypracujte pevné bramborové těsto, které nelepí.  

zpracování surovin v těsto
4

Z vláčného bramborového těsta na pečicím papíře vyválejte asi tak 5 mm silný plát.

vyválení těsta na plát
5

Nyní v misce rozmíchejte povidla s rumem tak, aby byla snadno roztíratelná. Množství rumu tedy odvozujte od toho, jak hustá máte povidla.

rozmíchání povidel s rumem
6

Ochucenými povidly poté celý plát bramborového těsta pomažte až do krajů.

nanesení povidel na plát těsta
7

Zasypte mletým mákem.

zasypání povidel mákem
8

Nakonec zaprašte moučkovým cukrem.

poprášení máku cukrem
9

Pomocí pečicího papíru zaviňte roládu, kterou dlaní lehce umáčkněte.

zavinutí do rolády
10

Ostrým nožem následně z rolády odkrajujte 1–2 cm silné plátky – šneky.

nakrájení rolády na plátky
11

Jednotlivé bramborové šneky vyskládejte v patřičných rozestupech na plech vyložený pečicím papírem a povrch každého z nich potřete rozpuštěným máslem.

Takto připravené šneky s povidly a mákem přesuňte do trouby předehřáté na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) a pečte 30–40 minut dozlatova.

Jakmile alespoň částečně zchladne náplň z máku a povidel, zákusek z bramborového těsta si s chutí dopřejte.

vyskládání bramborových šneků na plech a potření máslem

Tipy

  • Upečené bramborové šneky lze ještě dozdobit sladkou rumovou polevou snadno vymíchanou z moučkového cukru a rumu.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články