Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jablečné šneky | recept

Jak upéct jablečné šneky | recept. Šneky z kynutého těsta plněné letními jablky jsem dělala poprvé. Asi vás, stejně jako mě, v seznamu ingrediencí zarazí droždí a zároveň kypřící prášek na pečení i poměrně velké množství tuku. Nicméně i tak se mi recept líbil, v diskusi (zahraniční) byl chválený, a tak jsem pečivo zkusila upéct. Protože jsem tak trochu počítala s neúspěchem, nahradila jsem máslo z originálního předpisu levnější Herou. Šneky se povedly a snědly se tentýž den, co se upekly. Chcete-li, můžete si je také upéct podle tohoto návodu.

Co je potřeba

Těsto:

  • 200 g Hery
  • 170 ml mléka
  • 3 lžíce bílého jogurtu (zakysané smetany)
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva

Náplň:

  • 90 g Hery
  • 1 vanilkový cukr
  • mletá skořice
  • jablka dle uvážení

 

  • moučkový cukr na posypání
1

Promíchejte hladkou a polohrubou mouku, dvě lžíce odložte stranou a do zbytku vmíchejte kypřící prášek. Rozehřejte tuk a nechte ho zchladnout, musí být vlažný. V mírně teplém mléce rozpusťte moučkový cukr, přidejte odloženou mouku a ve směsi rozmíchejte droždí. Nechejte vzejít kvásek, pak zašlehejte celé vejce, tuk, špetku soli, jogurt a mouku. Vypracujte nelepivé mastnější těsto a nechte ho na teplém místě zhruba hodinu kynout.

2

Mezitím, co kyne těsto, si připravte jablka. Nakrájejte je na drobné kousky a promíchejte s vanilkovým cukrem a mletou skořicí.

Na obrázku je vykynuté těsto, přibližně dvojnásobně nabyde.

3

Vykynuté těsto vyválejte na nepřilnavé podložce do obdélníku. Pokud je třeba, lehounce podsypejte těsto moukou, aby se snadněji vyvalovalo. Plát potřete rozpuštěnou Herou (90 g) a rovnoměrně ho pokryjte připravenými jablky.

4

Těsto s jablky pevně srolujte a nakrájejte na řezy silné 3 cm. Pokládejte je na plech vymazaný tukem, ale pokud si chcete ušetřit práci s jeho následným mytím, vyložte ho papírem na pečení.

5

Šneky na plechu zformujte do kulatého tvaru. Plech s pečivem vkládejte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a při této teplotě je asi 15–20 minut pečte. Zkuste špejlí, zda je těsto propečené, než šneky vyndáte z trouby. Špejle po vytažení musí zůstat suchá.

6

Upečené kousky přeložte na mřížku, kde je nechte vychladnout. Před podáváním pocukrujte.

S vypracováním těsta vám pomůže kuchyňský robot s hnětacím hákem. Doporučuji ho využít, ručně to jde také, ale je to poměrně pracné.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.