Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct šťavnatý jablečný řez z listového těsta a smetanové zálivky

Jak upéct šťavnatý jablečný řez z listového těsta a smetanové zálivky

Nepřekonatelné a stále žádané spojení šťavnatých jablek, vanilkového cukru a voňavé skořice s křehkým listovým těstem bezpochyby zaujme i v tomto šťavnatém jablečném řezu, kde jsou ochucená jablka na listovém těstě ještě před pečením přelitá sladkou smetanovou zálivkou.

Co je potřeba

  • 1 balení vyváleného listového těsta
  • 4–5 šťavnatých jablek
  • citronová šťáva na zakapání jablek
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky mleté skořice

Na smetanovou zálivku:

  • 1 smetana ke šlehání
  • 2 vajíčka
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 2–3 lžíce hladké mouky
1

Přípravu šťavnatého jablečného řezu začněte netradičně od konce. Tedy závěrečnou smetanovou zálivkou, kterou v průběhu dalších příprav odložíte stranou. V misce na ní nejdříve metličkou rozmíchejte smetanu s vajíčky.

příprava smetanového základu zálivky
2

Smetanový základ zálivky pak oslaďte cukrem a postupně vešlehávejte mouku tak, aby vznikla hladká, lehce zahuštěná smetanová zálivka.

oslazení a zahuštění smetanové zálivkou cukrem a moukou
3

Šťavnatá jablka oloupejte, nahrubo nastrouhejte a zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědla.

nastrouhání šťavnatých jablek
4

Nyní vytáhněte z lednice listové těsto, rozviňte jej a vyložte jím plech s vyššími okraji. Listové těsto pak na plechu pocukrujte ½ vanilkového cukru.

vyložení plechu listovým těstem
5

Na listové těsto navrstvěte šťavnatá jablka, která rovnou pocukrujte druhou polovinou vanilkového cukru a provoňte skořicí.

navrstvení šťavnatých jablek na listové těsto a jejich ochucení
6

Ochucená jablka navrstvená na listovém těstě nakonec přelijte sladkou smetanovou zálivkou a vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), kde šťavnatý jablečný řez pečte 45–50 minut.

přelití šťavnatých jablek smetanovou zálivku

Tipy

  • Báječného a díky smetanové zálivce stále šťavnatého řezu dosáhnete i s méně častým, ale stejně tak nepřekonatelným spojením listového těsta a banánu. Kolečka banánu vyskládaná namísto šťavnatých jablek na listovém těstě jsou v doplnění vanilkového cukru, voňavé skořice, případně i tmavého kakaa, rovněž tak nepřekonatelným, chuťově intenzivním a voňavým řezem.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.