Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct tvarohový makovec s ovocem a ořechovou drobenkou | recept

Jak upéct tvarohový makovec s ovocem a ořechovou drobenkou | recept. Spojit veškeré oblíbené varianty koláčů do jednoho jediného je opravdu skvostný nápad. Nejenže zamezíte častým rodinným rozepřím o to, jaký koláč tentokrát upečete, ale především si pochutnáte na báječné tvarohově vláčné makové dobrotě, která je k dokonalosti dotažena šťavnatým ovocem a křupavou drobenkou.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá plechu o velikosti 20 x 30 cm

Na těsto:

  • 90 g třtinového cukru
  • 3 vajíčka
  • 80 g hladké mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 200 g mletého máku
  • 1 vanička tučného tvarohu
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 20 g tmavého kakaa
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry (lze i sušená)
  • 3 hrsti ovoce nejlépe výraznější či kyselejší chuti

Na drobenku:

  • 50 g změklého másla
  • 65 g třtinového cukru
  • 40 g hladké mouky
  • 50 g mletých ořechů jakéhokoliv druhu

 

1

Ze všeho nejdříve připravte drobenku. Na tu stačí v misce promíchat změklé máslo s cukrem, hladkou moukou a mletými oříšky do hrudkovité mastnější žmolenky.

2

Na těsto vyšlehejte elektrickým šlehačem vajíčka s cukrem.

3

K nadýchané vaječné pěně přisypte mouku, mák a prášek do pečiva a jemně promíchejte.

4

Zapracujte tvaroh s olejem.

5

Nakonec těsto ochuťte kakaem, skořicí a citronovou kůrou.

6

Tužší, ale stále lité těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.

7

Povrch těsta zasypte ovocem. Já jsem zvolila borůvky, ale koláč je bravurní i se švestkami, které s mákem tvoří úžasnou dvojici. Výtečná jsou i jablka, třešně či broskve. Do koláče navíc můžete zpracovat ovoce mražené či kompotované (řádně okapané).

8

Na závěr koláč posypte drobenkou.

9

Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) 40–45 minut. Po vytažení z trouby nechejte koláč přibližně 15 minut na plechu dojít a poté přesuňte i s pečícím papírem na mřížku.

Po vychladnutí si koláč, u nás doma zvaný „vše v jednom“, vychutnejte nakrájený na řezy.

Koláč lahodně doplní i drobenka připravená pouze z mandlí.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.