Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct velikonoční kynutý cop | recept

Velikonoční kynutý cop | recept. Dnes se naučíme připravovat univerzální kynuté těsto, vhodné na pečení mazanců, vánoček a jiného sladkého pečiva. Těsto se snadno připravuje a dobře se s ním pracuje. Mohou se z něj tvořit různé tvary podle fantazie a ty se mohou ještě upravit např. nařezáním nebo nastříháním ostrými nůžkami. Těsto není příliš sladké, počítá se s tím, že hotový bochánek, mazanec či jiné pečivo před podáváním posypete moučkovým cukrem. Do těsta se kromě rozinek a mandlí mohou přidat malé kousky nalámané čokolády.

Co je potřeba

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 200 ml mléka
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • špetka soli
  • strouhaná citronová kůra z 1 citronu
  • špetka vanilky
  • špetka strouhaného muškátového ořechu
  • 100 g másla nebo oleje
  • rozinky
  • mandle
  • 4 žloutky
  • bílek na potření
1

Připravíme si kynuté těsto klasickým způsobem. Ve vlažném mléce, oslazeném trochou cukru a s přidanou špetkou soli, necháme vzejít rozdrobené droždí. Zatímco kvásek kyne, do misky prosijeme mouku se zbytkem cukru, kůrou, oříškem a vanilkou. Důkladně promícháme. Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Do chladného másla rozšleháme 4 žloutky. Máslo se žloutky a vzešlý kvásek přidáme do mísy k ostatním surovinám a vařečkou vypracujeme těsto. Je-li potřeba, přidáme mouku nebo mléko, záleží to na obsahu lepku v mouce. Těsto se nesmí chytat mísy a musí být vláčné. Necháme ho přikryté utěrkou na teplém místě kynout.

2

Doba kynutí záleží na teplotě v místnosti. Správně vykynuté těsto přibližně zdvojnásobí svůj objem. Někdy je těsto vykynuté za hodinu, jindy téměř za dvě. Je dobré ho v průběhu kynutí jednou promísit. Do vykynutého těsta zapracujeme rozinky a mandle. Rozinky můžeme předem namočit do rumu.

3

Těsto rozdělíme na 3 stejné díly, raději je odvážíme, abychom to měli přesně. Z každého dílu vyválíme 3 pruhy a necháme asi půlhodinku odpočinout. Pak jeden konec spojíme, přeložíme konec dospod a zmáčkneme. Zbytek volně zaplétáme do copu. Konec založíme pod začátek a vytvarujeme kruh. Do středu postavíme sklenici, hrnek nebo jinou nádobu, potřenou tukem, abychom ji pak snadno vyjmuli. Věnec můžeme zpevnit špejlí, ale pokud jste moc neutahovali, tvar drží. Povrch těsta potřeme bílkem a posypeme mandlemi. Mandle se můžou předem upražit.

4

Vkládáme do vyhřáté trouby a pečeme prvních 20 minut při teplotě 180 °C, pak teplotu zvýšíme na 200 °C a dopečeme. Kůrka hezky zhnědne a leskne se. Pečeme asi 40 minut, zkoušíme propečenost špejlí. Po upečení necháme vychladnout a pak pocukrujeme. Zdobíme zápichy s velikonočními motivy nebo do otvoru uprostřed vložíme zdobená vejce.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Vánočka | recept. Tradiční vánoční kynuté pečivo, které nesmí chybět v žádné domácnosti – to je vánočka, štědrovka, houska nebo calta. Receptů na váno…
Máslová vánočka | recept. Vánočka je tradiční vánoční pečivo, které se v dnešní době dá koupit po celý rok v obchodech. Tomu, kdo byl chtěl letošní sv…
Jak upéct hrnečkovou vánočku | recept. Vyzkoušela jsem upéct vánočku bez vážení přísad, jen odměřovanými čtvrtlitrovým hrnečkem. Mám ráda přesné dávko…