Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct vláčné ovocné kostky s oříšky | recept

Jak upéct vláčné ovocné kostky s oříšky | recept. Barevné kousky sušeného ovoce ve světlém těstě potěší nejen oko, ale i mlsný jazýček. Příjemně sladké sušeného ovoce, doplněné intenzivními ořechy, je ve spojení s nadýchaným a rumem provoněným těstem zárukou chuťového zážitku, kterého se Vám dostane opravdu v každém kousku lahodné kostičky.

Co je potřeba

Z uvedeného množství vytvoříte přibližně 40-45 ovocných kostiček

  • 400 g sušeného ovoce (v tomto receptu je: 150 g švestek, 150 g meruněk, 50 g datlí a 50 g brusinek)
  • 4 lžíce rumu
  • 2 vajíčka
  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g hladké mouky
  • 100 g nahrubo nasekaných ořechů (lískové, vlašské, mandle či jejich mix)

Na ozdobení:

  • 100 g čokolády na vaření

 

1

Sušené ovoce nakrájené na drobné kousky promíchejte s rumem a nechejte nejlépe přes noc marinovat.

2

Vajíčka s cukrem vyšlehejte elektrickými metlami do husté pěny.

3

Do vaječné pěny vmíchejte mouku s nahrubo nasekanými oříšky a zlehka promíchejte.

4

Na závěr přimíchejte ovocnou směs.

5

Poměrně hodně husté těsto rozetřete přibližně ve 2 cm vrstvě do formy vyložené pečicím papírem a povrch uhlaďte stěrkou. Pokud, jako já, nemáte velikostně odpovídající formu, zvolte například dvě menší, jen dodržte přibližnou výšku těsta.

6

Zvolna pečte v předem vyhřáté troubě při 170 ˚C (horkovzdušná trouba 150 ˚C) 25-30 minut dozlatova. Těsto po upečení bude pevné, ale krásně pružné.

7

Ještě teplé nakrájejte na menší kostky a nechejte vychladnout.

8

Mezitím ve vodní lázni rozpusťte čokoládu.

9

Rozpuštěnou čokoládou ovocné kostky pocákejte a nechejte zatuhnout. Pevné, ale díky vaječné pěně stále nadýchané kostky, doporučuji nechat alespoň den proležet v chladu, kde dokonale zvláční a teprve poté si je vychutnat.

Přidávané sušené ovoce můžete dle své chuti a oblíbenosti samozřejmě obměňovat. Kombinace sladkých datlí a nakyslých brusinek je opravdu vynikající a doporučuji ji zachovat, ale co se týče dalšího ovoce, můžete využit jakékoliv – rozinky, fíky, hrušky apod.

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články