Co je potřeba

  • 1 a půl hrnku hladké celozrnné špaldové mouky
  • 1 hrnek jemných ovesných vloček – nejlépe celozrnných
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 kostky másla
  • skořice
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 3 středně velká jablka
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • šťáva z 1/2 citronu či limetky
1

V ovesných vločkách naleznete velké množství vlákniny, dále vitamíny skupiny B, vitamín E, vápník, železo, draslík a další látky prospěšné pro náš organismus. Ovesné vločky díky obsahu těchto látek pomáhají udržet stabilní hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

2

A jaký je postup?

Nejprve smícháme v míse mouku s ovesnými vločkami, třtinovým cukrem, práškem do pečiva a špetkou skořice. Poté přidáme změklé máslo a vypracujeme rukama drobenku.

3

Tři čtvrtiny drobenky nasypeme do formy vyložené pečicím papírem a dobře ji umačkáme.

4

Jablka oloupeme, vykrájíme jádřince a nastrouháme je nahrubo. Přidáme třtinový cukr, špetku skořice a citronovou či limetkovou šťávu.

5

Na těsto naneseme jablečnou směs a tu poté posypeme zbylou drobenkou. Koláč dáme péct do středně vyhřáté trouby asi na 35 minut.

6

Před krájením nechte koláč vychladnout. Podávat jej můžete s trochou tvarohu či kysané smetany.

Tipy
  • Koláč bude skvělý také se švestkami, hruškami i jiným čerstvým či mraženým ovocem.
  • V případě, že držíte bezlepkovou dietu, můžete použít bezlepkové ovesné vločky nebo jiný druh přirozeně bezlepkových vloček (pohankové, amarantové apod.). Špaldovou mouku pak nahraďte některým druhem bezlepkové mouky (rýžovou, kukuřičnou, pohankovou, jáhlovou, apod.).
Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4
Average: 4 (1 vote)