Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct zdravé špaldovo-mrkvové muffiny | recept

Zdravé špaldovo-mrkvové muffiny | recept. Pokud rádi zdravě mlsáte, máme pro Vás recept na špaldovo-mrkvové muffiny. Mrkev je velmi zdravá obzvláště ve vařeném stavu a špaldová mouka muffinům také dodá velké množství vitamínů a minerálů. Postup pro přípravu špaldovo-mrkvových muffinů naleznete v následujícím článku.

Co je potřeba

Na cca 12 - 14 ks muffinů potřebujeme:

  • 1 hrnek špaldové mouky
  • 1/2 hrnku oleje
  • asi 150 g bílého jogurtu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 2 větší mrkve nastrouhané najemno
  • šťáva z půlky citronu

Na polevu je potřeba:

  • 5 lžic třtinového moučkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce horké vody
1

Mrkev je velmi zdravá kořenová zelenina, která obsahuje zejména betakaroteny a vitamíny A, C, D, vitamíny skupiny B včetně kyseliny listové a také vlákninu, z minerálů pak draslík, hořčík, železo a další. Mrkev pomáhá detoxikovat organismus, bojuje s šeroslepostí, močovými kameny a také revmatickými záněty kloubů.

Špaldová mouka také obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, např. hořčík, zinek, železo, mangan, vitamín B3 a další.

2

A jaký je postup?

Neprve vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přilijeme olej a jogurt a pořádně promícháme. Poté do směsi přilijeme citronovou šťávu a pomalu přisypáváme špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme nastrouhanou mrkev.

3

Těsto nalijeme do papírových košíčků na muffiny zhruba do 3/4, košíčky s těstem umístíme do formy nebo do silikonových formiček na muffiny. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 20 - 25 minut dozlatova.

4

Mezitím si připravíme polevu tak, že smícháme a vyšleháme všechny ingredience. Muffiny po vychladnutí potřeme polevou a můžeme dozdobit strouhanou citronovou kůrou (doporučuji použít bio citron).

  • Do těsta na muffiny můžeme přidat také vanilkový třtinový cukr, skořici nebo třeba semínka, oříšky či rozinky.
  • Mrkev je zdravější tepelně upravená než syrová, tělo tak lépe vstřebá betakaroten.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na pečené zelí | recept
Pečené zelí | recept. Zelí jedli již naši předci v pravěku a během historie bylo mnohými považováno za zázračnou plodinu. V dnešní době již víme, že j…