Co je potřeba

Těsto na knedlíky:

  • 600 g brambor
  • 2 vejce
  • 250 g hrubé mouky
  • sůl

Náplň:

  • 1 větší cibule
  • 30 g sádla
  • 20 g strouhanky
  • 150 g škvarky
  • mletý černý pepř
  • sůl
1

Začneme nejdříve s přípravou nádivky, před dalším zpracováním musí být studená. Nemáme-li v zásobě vepřové škvarečky, vyškvaříme si kousek vepřového hřbetního sádla. Návod naleznete zde: Jak vyškvařit sádlo doma | recept.

2

Na malém množství sádla orestujeme drobně pokrájenou cibuli. Zasypeme strouhankou a osmažíme dorůžova. Po zchladnutí vmícháme škvarky, celé syrové vejce a okořeníme solí a česnekem. Promícháme, vznikne poměrně sypká hmota. Tou budeme plnit knedlíky.

3

Těsto na knedlíky vypracujeme z jemně strouhaných vařených brambor. Ty si uvaříme den předem. Přidáme ostatní uvedené ingredience a rukama vytvoříme těsto. Do hrnce napustíme dostatečně velké množství vody a dáme ji vařit. Bramborové těsto nesmí dlouho stát, zřídlo by, proto si vodu dáme ohřát hned, co je těsto hotové. Než knedlíky naplníme, bude vřít.

4

Těsto rozdělíme na stejně velké kousky. Z každého kousku, pomocí malého válečku nebo jen tak rukou, vytvarujeme placičky. Do středu každé z nich navršíme škvarkovou náplň. Knedlíky zabalíme, zmáčkneme a vytvoříme kulaté knedlíky. Knedlíky opravdu poctivě mačkejte, škvarky se vmáčknou do těsta a knedlíky nebudou mít dutinku v náplni.

5

Jakmile začne voda vařit, rychle do ní všechny knedlíky naházíme a ihned vařečkou odpíchneme ode dna. Přiklopíme poklicí a vodu přivedeme opět do varu. Za 10 minut od znovuzískaného varu jsou knedlíky hotovy. Dobrou chuť!

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (1 vote)