Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit cibulovou polévku | recept

Cibulová polévka | trochu jiný recept. Předpisů na cibulovou polévku francouzského nebo španělského typu (se sýrem, nebo zapečenou či s toasty) koluje poměrně značné množství. Proto přinášíme návod, jak udělat cibulovou polévku trochu jinak. Výhodou receptu je, že se vaření dá v kterékoliv fázi ukončit a polévka je „jedlá“. Po úplném dokončení je ovšem výtečná.

Co je potřeba

  • Čtyři cibule
  • Tuk, sůl, mletý pepř
  • Litr vývaru nebo jedna polévková kostka
  • Dvě vejce
  • 100 ml sladké nebo zakysané smetany
1

Cibule je zeleninou a kořením zároveň. Její předností je celoroční dostupnost a nízká cena. U nás se jedná o zeleninu nejrozšířenější. Cibule je silně aromatická. Pěstuje se v několika druzích a mnoha odrůdách. Na přípravu cibulové polévky postačí běžná kuchyňská bílá cibule.

2

Na jeden litr polévky budeme potřebovat čtyři cibule, lžíci másla, oleje nebo dobrého sádla, litr vývaru, a nebo jednu kostku polévkového koncentrátu, sůl, pepř, dva žloutky a jeden decilitr smetany. Na vložku do polévky zbylé bílky, trochu oleje a tři lžíce mouky.

3

V hrnci na polévku rozpustíme lžíci másla a lžíci oleje nebo sádla. Cibule loupeme, omyjeme a rozkrájíme na kolečka. Na tuku je opékáme do zlatohnědé barvy. Snížíme plamen nebo teplotu sporáku na střední hodnotu, abychom cibuli nepřipálili.

4

Připravíme si litr přecezeného čistého vývaru: může být hovězí (z masa i z kostí), z drůbežího masa nebo ze zeleniny. Jestliže vývar nemáme, vypomůžeme si kostkou polévkového výtažku. Protože chutnají všechny skoro stejně, je celkem jedno, jaká kostka to bude. Vývarem zalijeme cibuli.

5

Vývar s cibulí okořeníme mletým pepřem a prováříme – alespoň patnáct minut. Jestliže nemáme moc času, trpělivosti nebo další potřebné suroviny, můžeme cibulovou polévku konzumovat už v této fází. S osmaženými chlebovými krutony bude dobrá. Ale pokračujeme.

6

V deci sladké nebo zakysané smetany (s úspěchem byly vyzkoušeny obě varianty) rozmícháme dva žloutky. Smetanu se žloutky vlijeme do vařícího se vývaru s cibulí. Necháme projít varem. A opět nastává uzlový bod, kdy je možno vaření ukončit a cibulovou polévku podávat. Pokračujeme dál.

7

Protože se kolem našeho stolu někdy sejdou strávníci, kteří zeleninu plovoucí v polévce nemají rádi, a nota bene cibuli, vezmeme ruční mixér a polévku rozmixujeme do hladké konzistence. Vznikne lahodný smetanový nepříliš hustý krém, který není ničím dalším kořenit.

8

Ze zbylých bílků a tří lžic polohrubé mouky umícháme řídké těstíčko. Přelijeme do sáčku, shrneme k jednomu roku a malý cípek odstřihneme. Na pánvičce rozpálíme olej, do kterého vymačkáváme drobné tvary těstíčka. Osmažíme je z obou stran, ale nesmíme je připálit.

9

Polévku v talířích posypeme sekanou petrželkou, libečkem nebo pažitkou. Osmaženou vložku si dává každý sám. Polévku podáváme hodně horkou.

Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit polévku cibulačku | recept
Cibulačka | recept. Cibule je odedávna známá jako zdraví prospěšná rostlina. Obsahuje řadu látek důležitých pro lidský organismus. Má schopnost potlač…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.