Přejít k hlavnímu obsahu

Jak nahradit rybí polévku na štědrovečerním stole?

Štědrovečerní večeře má svá tradiční pravidla, ale ne každému vyhovuje rybí polévka nebo výrazná chuť zelí. Někdo ryby nemusí, jinému je zelňačka příliš těžká. I přesto může být štědrovečerní menu slavnostní a plnohodnotné. Řešením je jemná, voňavá polévka, která zahřeje, zasytí a naladí na hlavní chod, aniž by přebila jeho chuť.

Skvělou volbou je krémová houbová polévka se smetanou a bramborem. Houby dodají sváteční aroma, smetana jemnost a brambory lehkou sytost. Polévka je vhodná i pro ty, kteří chtějí klasiku v modernějším a méně výrazném pojetí.

Jemná štědrovečerní houbová polévka

Suroviny (4 porce):
30 g sušených hub
1 menší cibule
2 střední brambory
1 l zeleninového nebo jemného houbového vývaru
200 ml smetany ke šlehání
30 g másla
sůl, pepř
špetka muškátového oříšku
petrželka nebo pažitka na ozdobu

Postup

Sušené houby zalijeme horkou vodou a necháme alespoň 20 minut nabobtnat. Poté je slijeme, vodu si ale ponecháme. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme houby a krátce orestujeme. Přisypeme na kostičky nakrájené brambory, zalijeme vývarem a trochou vody z hub. Vaříme asi 20 minut, dokud nejsou brambory měkké.

Polévku částečně rozmixujeme – tak, aby zůstala lehce strukturovaná. Přilijeme smetanu, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Krátce prohřejeme, už nevaříme. Podáváme posypanou čerstvou petrželkou nebo pažitkou.

Proč je ideální na Štědrý večer?

Tato polévka je jemná, slavnostní a dobře stravitelná. Nezatíží žaludek, ale zároveň nepůsobí obyčejně. Je vhodná pro děti i dospělé a skvěle se hodí před kapra, řízek nebo bezmasý hlavní chod.

Štědrovečerní večeře nemusí být svázaná tradicemi za každou cenu. Důležité je, aby chutnala celé rodině a přinesla pohodu – a právě taková polévka to dokáže. Další alternativou je i hrachová polévka ze žlutého sušeného hrášku.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články