Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit fazolkovou polévku | recept

Fazolková polévka | recept. Fazolková polévka je další z takzvaných svačinových polévek. Je velmi chutná a natolik sytá, že už další chod nepotřebujeme. Zelené fazolky jsou bohaté na železo, vápník, hořčík a draslík. Mají vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Doporučují se lidem trpícím nemocemi jater. Snižují krevní tlak, podporují vyprazdňování, pomáhají udržovat optimální hladinu cukru v krvi. Nejchutnější jsou čerstvé, ale mražené jsou také kvalitní. Fazolové lusky jsou zasyrova mírně jedovaté, proto se musí před konzumací tepelně zpracovat.

Co je potřeba

- voda nebo vývar z uzeného masa
- bobkový list
- nové koření celé
- sůl
- zelené fazolky (čerstvé nebo mražené)
- 2–3 brambory
- jíška z másla a hladké mouky
- 1 šlehačka
- kousek uzeného masa nebo anglické slaniny

1

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Fazolové lusky, pokud vaříme z čerstvých, očistíme a pokrájíme na menší kousky. Některé druhy fazolek mají po stranách lusku tuhá vlákna, ty odstraníme.

2

Do vody nebo vývaru z uzeného masa přidáme následující: 8 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, pokrájené brambory, uzené maso a fazolky. Osolíme a vaříme do změknutí zeleniny.

3

Připravíme si jíšku. Na másle osmažíme do bleděžluta hladkou mouku. Po vystydnutí ji zředíme vývarem a pomalu, za stálého míchání vlijeme do polévky. Povaříme ještě asi 10 minut a nakonec přimícháme šlehačku. Uzené maso, které se vařilo v polévce, pokrájíme na kousky a vrátíme zpět do hrnce. Polévka je velmi sytá, podává se s pečivem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.