Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit golubce s rajskou omáčkou | recept

Golubce s rajskou omáčkou | recept. Golubce mají nejasný původ, vyskytují se v ruské, polské, rumunské, maďarské i romské kuchyni. Jsou to zelné závitky s mletým masem, pečené naskládané v pekáčku. Příprava je trochu pracnější, ale vyplatí se to. Jídlo se pak uvaří bez větší námahy téměř samo.

Co je potřeba

  • 600 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
  • 200 g vařené rýže
  • sůl
  • pepř
  • 1 větší cibule
  • hlávka menšího zelí
  • plechovka rajčat nebo rajčatový protlak
  • 125 ml zakysané smetany
  • kopr
  • tuk na jíšku
  • hladkou mouku na jíšku
  • voda nebo vývar
1

Nejprve si připravíme zelné listy. Z hlávky odebíráme jednotlivé listy, dáváme pozor, aby zůstaly vcelku. Silná středová žebra skrojíme podle fotografie. Pak listy spaříme horkou vodou, aby změkly a daly se dobře tvarovat.

2

Cibuli nakrájíme nadrobno a na malém množství tuku ji osmahneme dorůžova. Přidáme ji do misky k rozdrobenému mletému masu, přidáme uvařenou prochladlou rýži, sůl, pepř a směs pečlivě promícháme.

3

Z masové hmoty utvoříme navlhčenýma rukama malé válečky. Ty pokládáme na spařené zelné listy a dobře zabalíme. Náplň nesmí vytéci.

4

Pekáček vymažeme tukem, nejlépe sádlem, na něj rozprostřeme zbylou pokrájenou zelnou hlávku. Na vrstvu zelí skládáme závitky těsně vedle sebe. Vložíme do trouby a zapékáme.

5

Z tuku a hladké mouky připravíme světlou zásmažku, přidáme rajčata v plechu nebo rajský protlak, zředíme asi 200 ml vývaru či vody a dobře rozšleháme. Pak přidáme smetanu a pokrájený kopr. Krátce povaříme a omáčkou zalijeme závitky v troubě.

6

Golubce zalité omáčkou necháme v troubě dopéci. Hotové golubce podáváme s bramborem nebo chlebem. Jestliže omáčku vaříme z celých rajčat, před podáváním ji procedíme. Golubce se mohou připravit jen s minimálním množstvím omáčky, to záleží na vás. (Na fotografiích je výsledná barva omáčky světlá, používám vlastní konzervovaná rajčata – směs červených a žlutých.)

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články