Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit hovězí nudličky na zázvoru v tlakovém hrnci | recept

U nás doma zázvor celkem frčí. Jak venku začnou sychravé podzimní dny, vařím dětem a manželovi na posílení imunitního systému a prevenci proti nemocem zázvorový čaj s rakytníkem. Také vyrábím “kouzelnou” zázvorovou kašičku, kterou si přidáváme do ranního šálku černého čaje. Když mi dala švagrová Anička ochutnat hovězí nudličky na zázvoru, bylo mi jasné, že toto jídlo určitě zařadím do našeho jídelníčku. Má zvláštní vůni i chuť. Je to něco úplně jiného pro mé chuťové buňky než klasická jídla. Vyzkoušejte také. Jsem zvědavá, co na to řeknou vaše chuťové pohárky.

Co je potřeba

  • 500 g hovězího masa (použila jsem roštěnou)
  • 1 větší červená cibule
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • asi 2 vrchovaté lžičky sádla
  • 6 stroužků česneku
  • 3 ks jalovce
  • 3 ks nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 rovná čajová lžička pepřového koření od Kotányi
  • 2 čajové lžičky gulášového koření
  • 1 čajová lžička uzené sladké papriky (může být i obyčejná)
  • sušený česnek
  • polévkové koření – používám Maggi
  • 1,5 l vody
  • sůl, hladká mouka na zahuštění
1

Nachystáme si základní suroviny na přípravu pokrmu. Hovězí maso nakrájíme na nudličky, cibuli na kostičky, česnek oloupeme a rozkrojíme na půlky. Zázvor oloupeme a nakrájíme na slabší kolečka.

2

Do hrnce dáme rozpustit sádlo (elektrický sporák nastavíme na maximum tj. číslo 6), na kterém zpěníme na kostičky nakrájenou červenou cibuli. Na zpěněnou cibulku dáme hovězí maso a vše promícháme. Hovězí maso restujeme, až pustí šťávu.

3

Stále mícháme a když se šťáva z hovězího masa zredukuje na jakoby sosík, v tu chvíli přidáme do hrnce nakrájená kolečka zázvoru a česnek. Tím ale nekončíme. Hovězí maso chuťově vylepšíme ještě o další výborné koření.

4

Všechno v hrnci pěkně promícháme a přidáme jalovec, nové koření, bobkový list, jednu rovnou čajovou lžičku uzené sladké papriky (pokud nemáme, použijeme obyčejnou sladkou papriku). Dále pak pepřové koření a nakonec i klasické gulášové koření.

5

Vše důkladně promícháme a zalijeme asi 1,5 l vody nebo tak, aby maso bylo ponořené. Tlakový hrnec sundáme z plotýnky, uzavřeme a nastavíme do polohy 2. Takto vaříme na sporáku na číslo 6 do té doby, dokud nezačne tlakový hrnec syčet. Jakmile začne syčet, tak plotýnku stáhneme na číslo 2 a necháme takto vařit 25 minut. Po uplynulé době vypneme sporák, tlakový hrnec sundáme z plotny a ještě 5 minut ho necháme odpočívat. Poté vypustíme páru a hrnec otevřeme. Hrnec vrátíme zpět na plotýnku, kterou jsme zapnuli na číslo 4. Omáčku zahřejeme a když začne probublávat, tak do ni přidáme asi čajovou lžičku najemno nastrouhaného zázvoru (nemusí být, ale dodá to omáčce šmrnc) a granulovaný česnek (může být i čerstvě prolisovaný). Necháme 5 minut prohřát a omáčku zahustíme. Do půlky hrnečku nalijeme studenou vodu, ve které rozkvedláme 2 polévkové lžíce hladké mouky...říká se tomu “amerika”. Ameriku vlijeme za stálého míchání do omáčky a povaříme asi 10 minut. Nakonec omáčku dle chuti dochutíme polévkovým kořením a solí.

6

Hovězí nudličky na zázvoru podáváme nejlépe s bramborovým knedlíkem, špalíčky nebo houskovým knedlíkem a špenátem. Lze podávat i s vařenými brambory, těstovinami či rýží. Recept na domácí bramborový knedlík sepsala jezzina. Navrch přidávám odkaz i na její výborný článek Jak vařit špenát.

Ve výsledku to vlastně není úplně taková klasická omáčka. Hustota by měla být něco mezi omáčkou a sosíkem. Podívejte se i na další recepty na mém blogu Jitulčiny recepty .

Pokud začnete pociťovat žaludeční obtíže, je možné, že viníkem je příliš často konzumovaný zázvor. Dlouhodobým požíváním zázvoru se totiž můžou tyto obtíže dostavit. Je lepší pak buď požívat zázvor obden, nebo ho na chvíli vynechat z jídelníčku.

Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit hovězí vývar | recept
Recept na hovězí vývar. Hovězí vývar je jeden z fenoménů poctivé kuchyně na celém světě. Silný výtažek získaným pomalým a dlouhým varem hovězího masa,…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.