Co je potřeba

  • 1 kilogram uvařených oloupaných brambor
  • 2 vejce
  • 300 gramů hrubé mouky
  • sůl
1

Bramborový knedlík je typicky česká (možná spíše ale rakousko-uherská) příloha zejména k masitým pokrmům. Připravuje se v podobě bramborových špalíčků, koulí nebo se bramborový knedlík vaří v šišce a pak krájí na plátky. Do základního bramborového těsta je možno přidat osmaženou žemli

2

Základem úspěchu při vaření bramborového knedlíku jsou brambory. Na bramborový knedlík, který se vždy povede, jsou nejlepší vyzrálé brambory k zimnímu uskladnění. Z hlediska varného typu je ideální typ C – po uvaření se rozsýpá. Na bramborový knedlík se nehodí nové brambory, ani rané odrůdy brambor – jsou příliš vodnaté. Bramborový knedlík se dobře povede i z brambor, které k jaru už nejsou příliš svěží.

3

Brambory na knedlík je třeba uvařit ve slupce a nechat dokonale vychladnout, nejlépe do druhého dne. Zkušené kuchařky si dokáží poradit i s bramborami teplými, ale začátečník by se měl držet osvědčeného způsobu - těsto očividně řídnoucí pod rukama by ho mohlo vyvést z míry. Těsto ze studených a odleželých vařených brambor neřídne, a nebo jen nepatrně.

4

Na zadělávání bramborového knedlíku se hodí hrubá mouka. Existují předpisy, kde se kombinuje mouka polohrubá s dětskou krupičkou, mouka hladká s hrubou krupicí a podobně. Ale mouka hrubá je sázkou na jistotu – a knedlíky z ní jsou velmi chutné.

5

Brambory nastrouháme na struhadle s jemnými očky. Ve starších (až velmi starých) domácnostech by se ještě možná našlo dvojdílné dírkované „lisovací“ zařízení, kterým se dříve vařené brambory protlačovaly. Můžeme použít i je. V některých kuchařkách radí brambory pomlet na masovém strojku. Ale struhadlo je další jistota

6

Vejce by v těstě na bramborový knedlík měla být. Zajišťují pevnost těsta (varem vejce tuhnou). Při některých dietách nebo alergiích se vejce nesmějí používat, a přesto kuchařky bramborový knedlík dokáží uvařit bez vajec. Je dobré čerpat zkušenosti od nich, dietní vaření má svá specifika

7

Z nastrouhaných brambor, mouky, trochu soli a vajec rukama vypracujeme tuhé, ale vláčné těsto. Nejprve pracujeme v míse a když těsto drží pohromadě, pokračujeme na moukou posypaném vále (nebo jiné pracovní ploše). Těsto by se nemělo chytat rukou ani válu.

8

Když máme těsto vypracované, ale ještě nezformované, dáme si vařit vodu na knedlíky. Volíme dostatečně velkou nádobu, aby se knedlíky nelepily. Počítáme s tím, že se varem zvětší.

9

Těsto rozdělíme na několik menších dílů. Z nich na pomoučené desce váleček, který ostrým nožem nařežeme na špalíky. Nebo pomoučenýma rukama vytvarujeme úhledné a stejně velké koule velikosti golfového míčku. Špalíky nebo koule vaříme přímo v osolené vodě.

10

Nebo z těsta vypracujeme šišku o stejném průměru. Ale aby knedlík v šišce nerozvařil, je vhodné vařit jej „v šatě“ neboli „v ubrousku“. Šišku knedlíku zabalíme do čistého plátýnka, na koncích zavážeme a dáme vařit. Pozor, plátýnko nesmí být vypráno v aromatickém prášku nebo vymácháno v aviváži, knedlík by tím načichl.

11

Bramborový knedlík v podobě koulí nebo špalíčků je uvařen, když vyplave napovrch. Na zkoušku ale přesto jeden vytáhneme a rozřízneme, zda je provařený i uvnitř. Jsou uvařené asi za sedm až deset minut. Šišku knedlíku v ubrousku vaříme delší dobu – deset minut z jedné strany, pak ho opatrně otočíme a vaříme dalších deset minut.

12

Uvařené knedlíky vyndáme děrovanou naběračkou. Knedlík v ubrousku přesuneme z vody na talíř, abychom se nepokapali vřelou vodou. Drobné knedlíky trochu promastíme. Šišku vybalíme. Necháme chvíli odpočinout a pak ostrým nožem nakrájíme (někdo používá niť, ale to není třeba, bramborový knedlík se nesrazí jako kynutý).

Tipy

Joza Břízová ve svém opusu Vaříme zdravě, chutně a hospodárně uvádí poměr surovin: Těsto I. – 800 g brambor, 10 g soli, 1 až 2 vejce, 100 g krupice, 200 g hrubé mouky, 2 lžíce octa Těsto II. – 800 g brambor, 10 g soli, 2 vejce, 350 g hrubé mouky

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.8
Average: 4.8 (25 votes)