Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit hovězí znojemskou pečeni | recept

Znojemská hovězí pečeně | recept. Znojemská hovězí pečeně patří k tradičním českým omáčkám. Aby byl výsledek co nejlepší, je nutné dodržovat postup, který je trochu zdlouhavý. Je třeba také vařit z kvalitního kusu masa – roštěnce, kýty nebo svíčkové. Přemýšlíte-li, co si dát k obědu, můžete si vyzkoušet připravit vynikající znojemskou pečeni dle následujícího receptu.

Co je potřeba

  • 1 kg hovězí roštěné nebo kýty
  • 100 g slaniny na špikování (nemusí být)
  • 100 g másla
  • 1 cibule
  • celer
  • mrkev
  • petržel
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • sůl
  • 3–4 sterilované okurky
  • tvrdý chléb na zahuštění
1

Cibuli pokrájíme na kostičky a kořenovou zeleninu rozstrouháme na hrubém struhadle. Od každého druhu kořenové zeleniny potřebujeme 2 polévkové lžíce. Zelenina dodá masu i šťávě lahodnou chuť. Maso protáhneme pomocí špikovací jehly nebo úzkého dlouhého nože slaninou. Špikování můžeme vynechat.

2

Na másle osmahneme cibuli se zeleninou a ze všech stran na tomto základu opečeme osolené maso. Následně maso lehce podlijeme vodou, přidáme koření, nádobu přikryjeme poklicí a dáme dusit do trouby při 200 °C. Maso podléváme vodou jen mírně, abychom docílili hnědé barvy omáčky. Maso během dušení obracíme.

3

V dalším kroku si připravíme chléb na zahuštění znojemské. Chlebem se dobře zahušťují tmavé omáčky s hovězím masem. Chléb se rozvaří a krásně šťávu zahustí. Tvrdý chléb před přidáním do omáčky rozstrouháme na struhadle nebo ručně rozdrobíme.

4

Když je maso měkké, vyjmeme ho ze základu na omáčku a pokrájíme na plátky. Do hrnce rozstrouháme 3–4 kyselé okurky. Okurky se mohou strouhat nebo krájet na plátky či kostičky. Záleží jen na vás. Stejně tak množství okurek je orientační. Řiďte se svojí chutí.

5

Do kastrolu se základem na omáčku přidáme rozstrouhaný tvrdý chléb (asi 2 polévkové lžíce) a na sporáku důkladně směs provaříme. Zelenina se téměř rozvaří a chléb omáčku zahustí.

6

Přes síto přecedíme omáčku, propasírujeme zeleninu a chléb. Na sítu zbydou jen větší kousky a koření. Do omáčky vložíme nakrájené plátky masa, nastrouhanou či nakrájenou okurku a prohřejeme, nyní můžeme omáčku podávat. Vhodnou přílohou je rýže, bramborový knedlík nebo jen brambory.

Do omáčky můžeme přidat několik lžic červeného vína. Alkohol se varem odpaří a zanechá jen chuť.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit hovězí nadivoko | recept
Hovězí nadivoko | recept. V tradiční české kuchyni se víno využívá poměrně málo. Jedním z pokrmů s vínem jako ingrediencí je hovězí nadivoko, kte…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.