Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit krémovou polévku z kadeřávku | recept

Krémová polévka z kadeřávku | recept. Kadeřávek je odrůda zimní kapusty, která byla pěstovaná už v antice. Dnes se nejvíce pěstuje v Anglii, Dánsku a Německu, kde patří k oblíbeným zeleninám. Výhodou kadeřávku je to, že na záhonech vydrží celou zimu a sklízet se může postupně, podle potřeby. Jarmuz (kadeřávek) se většinou v obchodech nevyskytuje, zajít si pro něj budete muset na zeleninové trhy. Tato všestranná zelenina se dá pěstovat i v květináči na balkoně. Má i červenolistou variantu a doplněná kvetoucími letničkami balkon zdobí a zároveň přináší užitek. Z listů kadeřávku si můžete uvařit mimo jiné výbornou krémovou polévku podle našeho receptu.

Co je potřeba

Na polévku:
- 1 l vývaru z hovězího masa nebo kostí
- 6 velkých listů kadeřávku
- 1 mrkev
- 2 malé cibule
- 4 větší brambory
- 3 stroužky česneku
- sůl
- mletý pepř
- kousek másla
- trochu mléka nebo smetany

Na krutony:
- starší pečivo
- máslo

1

Připravíme si masový vývar. Kousek hovězího masa zalijeme 1,25 l studené vody, přidáme malý kousek celeru, mrkve a cibule. Uvedeme do varu a vaříme do změknutí masa. V tlakovém hrnci bude maso hotové za hodinu varu. Po uvaření vývar zcedíme a maso pokrájíme na jemné nudličky.

2

Potřebnou zeleninu očistíme a omyjeme. Z kadeřávkových listů odstraníme vnitřní silné žebro a zelenou část pokrájíme na menší kousky. Cibuli a brambory rozkrájíme na kostičky, mrkev rozstrouháme na struhadle.

3

Na kousku rozehřátého másla osmahneme cibuli s mrkví, přidáme brambory, kapustu a zalijeme připraveným masovým vývarem. Polévku osolíme, opepříme a vaříme do změknutí zeleniny. .

4

Do uvařené polévky nalijeme trochu smetany nebo mléka, přidáme prolisovaný česnek a necháme ještě několik minut povařit. Poté polévku odstavíme. Pomocí ponorného mixéru všechnu zeleninu rozmixujeme. Vznikne hladký krém. Dosolíme podle chuti.

5

Starší tvrdší pečivo nakrájíme na kostičky a ty krátce opražíme na rozpuštěném másle. Mícháme a hlídáme, máslo se snadno připaluje. Polévku z kadeřávku na talíři ozdobíme několika kousky krutonů a vařeného masa. Zbytek masa a krutonků dáme zvlášť do misek a každý si přidá sám. Polévka nemá typickou chuť kapusty, kadeřávek je jemnější. Chutí se blíží spíše květáku.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit dýňové chilli | recept
Dýňové chilli | recept. Dýňové chilli je na naše poměry neobvyklé jídlo. Skládá se pouze ze zeleniny a je tudíž vhodné i pro vegetariány. Doporuč…
Jak připravit lehčí zelňačku | recept
Lehčí zelňačka | recept. Horká zelňačka bezesporu patří mezi nejlepší způsoby, jak se zahřát. Pokud zrovna hubnete, můžete vyzkoušet dietnější verzi z…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.