Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit krůtí směs se žampiony | recept

Krůtí maso je výborné pro přípravu rychlého a chutného pokrmu. Krůtí maso má nejnižší obsah tuku ze všech mas, hodí se při redukční dietě. Má vysoký obsah bílkovin a obsahuje také mj. vitamin B 12, důležitý pro nervový systém. O krůtě se říká, že má devatero druhů mas, maso z prsou je bílé, ze stehen tmavé. Poměr bílého a tmavého masa je asi 70:30. Krůtí maso, podobně jako kuřecí, lze upravit mnoha způsoby. Kuchař nebo kuchařka může popustit uzdu fantazie a za pomoci různých druhů zeleniny, hub, ale i ovoce uvařit mnoho variant jídel z tohoto zdravého masa.

Co je potřeba

- 400 g krůtích prsou
- 250 g žampionů
- 250 ml bílého sladkého dezertního vína
- cibule
- sůl
- mletý pepř
- mletá sladká paprika
- worcesterová omáčka
- tymián
- olej na smažení

1
Na přípravu jídla pro 4 osoby potřebujeme 400 g krůtích prsou, která můžeme nahradit 3 ks prsních řízků z kuřete. Žampiony můžeme nasbírat v přírodě nebo koupit v obchodě. Žampiony uměle pěstované nejsou tak aromatické jako pečárky nalezené ve volné přírodě. Pro zvýraznění chuti žampionů z obchodu k nim přidáváme špetku anýzu.
2
Žampiony očistíme a vlhkým hadříkem otřeme kloboučky. Pokud jsou bílé, nemusejí se loupat. Zašpiněným nebo zahnědlým oloupeme pokožku klobouku. Lze ji velmi snadno sloupnout. Žampiony pak pokrájíme na plátky i s třeněm.
3
Krůtí maso pokrájíme na malé, stejně velké kousky. Pokrm budeme připravovat na dvou pánvích současně. Na první pánvi rozehřejeme několik lžic oleje a přidáme drobně pokrájenou malou cibuli. Osmahneme dožluta. K cibulce přidáme žampiony, posekaný tymián a osmažíme. Po „zavadnutí“ žampionů přilijeme sladší dezertní víno a necháme za občasného promíchání redukovat.
4
V dalším kroku na jiné pánvi na oleji osmažíme nakrájené krůtí maso okořeněné pepřem, paprikou a osolené. Maso je rychle hotové, všechny kousky zbělají a poté smažíme ještě po dobu 5 minut. .
5
Na pánev k houbám, kde mezitím zůstalo jen velmi malé množství šťávy, přidáme smažené drůbeží kousky. Spolu ještě chvilku promícháváme. Na závěr ochutíme worcesterovou omáčkou podle chuti a případně dosolíme. Na talíři zdobíme proužky barevné papriky a snítkou tymiánu nebo petržele. Podáváme s rýží.
6
7
8
9
Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Kantonská rýže | recept. Kantonská rýže je recept uvedený v Recepturách teplých pokrmů. Uvedený výčet surovin je volně upraven pro potřeby čtyřčlenné…