Co je potřeba

- 50 g másla - 2 mírně navršené polévkové lžíce hladké mouky - vývar z hovězího masa nebo kostí (přibližně 1 l) - 125 ml zakysané smetany - sůl podle chuti - pažitka

1

Omáčku připravujeme z hovězího vývaru. Variantou je použití mléka, stejně jako u koprové omáčky. Záleží na tom, čemu dáte přednost, ale vyvarovala bych se použití bujónu v kostce. Kostka úplně přehluší chuť pažitky.

2

Ve vhodné nádobě na rozpuštěném másle dožluta osmahneme hladkou mouku. Pozor, aby se nepřipálila nebo nebyla moc tmavá, nepříznivě by ovlivnila chuť hotové omáčky.

3

Jíšku zalijeme vývarem a metličkou pořádně prošleháme, abychom se zbavili hrudek. Za občasného prošlehání provařujeme v nepřikryté nádobě nejméně 20 minut. Za tuto dobu by měla být omáčka zredukována na správnou hustotu. Pokud není, pokračujeme. Jestliže se nepodařilo rozmíchat všechny hrudky, omáčku přecedíme.

4

Do mírně zchladlé omáčky vmícháme zakysanou smetanu a sůl podle chuti. Smetanu nepřidáváme do vroucí omáčky, srazila by se. Chceme-li mít jistotu, že se smetana nesrazí, vmícháme do kelímku několik lžic lehce zchladlého základu na omáčku a teprve pak smetanu vlijeme do hrnce a promícháme.

5

Pažitku omyjeme a pokrájíme ostrým nožem na kousky těsně před přidáním do hotového pokrmu. Zachováme tím více vitaminů. Hotovou omáčku podáváme s vařeným hovězím masem nebo vejci natvrdo. Jako přílohu volíme houskový nebo kynutý knedlík.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (1 vote)