Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit polévku z vodnice se zázvorem | recept

Polévka z vodnice se zázvorem | recept. Vodnice je prastará plodina, kterou naši předkové používali ve velké míře, zvláště v dobách před rozšířením brambor, ty ji postupně z jídelníčku vytlačily. Vodnice je brukvovitá zelenina, tvoří ji, jak název ostatně sám vypovídá, přibližně z 90 % voda. Její chuť připomíná ředkvičky, ale postrádá jejich palčivost. Na pultech obchodů většinou naleznete velké bulvy zabarvené ve vrchní části do fialova. Zkuste si z vodnice uvařit třeba polévku podle následujícího receptu. Vedle vodnice je v polévce použit zázvor, účinný pomocník v boji s nachlazením, což zvláště v chladném období roku přijde vhod. O patřičnou hustotu polévky se postarají ovesné vločky. Pokud polévku necháte odležet do druhého dne, je třeba počítat, že vločky ještě více nabobtnají.

Co je potřeba

  • 1 vodnici
  • 1 cibuli
  • 1 lahůdkovou cibulku
  • 2 stroužky česneku (pokud nemáte český česnek, můžete ho dát i více)
  • přibližně 4 cm zázvoru
  • hrst ovesných vloček
  • asi 1 lžíci slunečnicového oleje
  • lžičku sušeného libečku a lžičku sušené petržele
1

V prvním kroku zbavte cibuli a česnek slupky. Potom oboje i lahůdkovou cibulku nakrájejte nadrobno. V hlubším hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli, česnek a lahůdkovou cibulku. Jakmile všechno začne zlátnout, přisypeme do hrnce ovesné vločky a necháme je chvíli opražit. Ale musíme často míchat, vločky se snadno připálí, proto je lepší trochu stáhnout plamen.

2

Mezitím oloupeme zázvor a vodnici, zázvor nastrouháme najemno a vodnici nakrájíme na menší kostky. Když ovesné vločky začnou hnědnout, přidáme do hrnce zázvor i vodnici a zalijeme vodou tak, aby bylo všechno ponořené. Přivedeme k varu a vše uvaříme doměkka, trvá to asi 10–15 minut.

3

Když jsou všechny suroviny uvařené, rozmixujeme polévku ponorným mixérem, stačí nahrubo. Polévku ochutíme solí a pepřem, přidáme většinu libečku a petrželky, něco ponecháme na ozdobu, a zamícháme. Polévku rozdělíme do talířů, posypeme zbylými bylinkami a podáváme.

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

fotografie archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Polévka z patizonu | recept. Patizon se v kontextu české kuchyně neřadí mezi příliš využívané zeleniny. Jeho nejklasičtější úpravou je obalení a smaže…