Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit staročeskou sváteční polévku kaldoun | recept

Jak uvařit staročeskou sváteční polévku kaldoun | recept

Recept na staročeskou polévku kaldoun. Kaldoun se připravoval ke svátečnímu obědu, kdy se jako hlavní chod podávala drůbež, protože se kaldoun vaří z drůbků. Kaldoun se krajově liší, ale jedině zavářkou. Nabízíme recept na poctivý kaldoun, jak se vaří ve východních Čechách.

Diskuze k článku

Přidat komentář

Blanka Šindel (neověřeno) | Po, 12/16/2013 - 19:49

Tak takový kaldoun vařila moje babička , ani jiný neznám a vařím ho s velkým úspěchem domácím strávníkům :-))

Jana Fuchsová (neověřeno) | St, 01/29/2014 - 17:16

U nás se také vaří tento recept, akorét občas místo knedlíčků zavařím široké nudle.

Vera Věra (neověřeno) | So, 04/19/2014 - 11:20

I moje babicka takto kaldoun pripravovala, davala i knedlicky i siroke nudle. Bezva papani.

ivetamerth (neověřeno) | St, 07/09/2014 - 21:01

To je vzpomínka na moje dětství :-). Kaldoun vždycky vařil můj děda a já se po něm jako malá mohla utlouct. Jen místo knedlíčků dával široké nudle.

Marie Pokorná (neověřeno) | So, 09/27/2014 - 23:59

Na kaldoun si vzpomínám z dětství, kdy jej vařívala maminka z doma chovaných husí. I
knedlíčky,ale použvala kousek husích jater - k nezapacení. Záleží na dobrém dochucení a množství kořen. zeleniny.

Libuše Hodinová (neověřeno) | Ne, 10/19/2014 - 14:04

I já jsem zkusila uvařit kaldoun a musím říci,že to je velice dobrá a hutná polévka,recept mám uložený a bude se u nás vařit.Opravdu výborný.

alena stiborová (neověřeno) | So, 03/28/2015 - 11:42

u nás se do kaldounu dávají játrové knedlíčky,nudle,někdo jako specialitu namotává širší nudle na špejli,tyto knedlíčky dávám do ragů polévky,přidávám nasekanou petrželku,jsou opravdu moc dobré,

alena stiborová (neověřeno) | So, 03/28/2015 - 11:42

u nás se do kaldounu dávají játrové knedlíčky,nudle,někdo jako specialitu namotává širší nudle na špejli,tyto knedlíčky dávám do ragů polévky,přidávám nasekanou petrželku,jsou opravdu moc dobré,

Jiří Žilavý (neověřeno) | Po, 06/29/2015 - 00:39

Dost často ho vařím na hotelu. Chutná. Hlavně procházejícím turistům. Dávají si pak ještě kůře na paprice

Jana (neověřeno) | Čt, 01/03/2019 - 23:46

Kuličkovou polévku vaříme v rodině ke slavnostním příležitostem, recept jsem "zdědila" po mamince a babičce. Do kuliček přidávám drůbeží játra. Polévka je bezkonkurenční!

Petra (neověřeno) | Ne, 11/10/2019 - 20:23

Mňam mňam mňam.Děkuji za skvělý recept !

Babča Evča (neověřeno) | Ne, 11/10/2019 - 22:32

Kaldoun miluje celá naše rodina.Naučila mě ho moje babička.Do vývaru dávám
dost cibule (ve vývaru rozmixuji) a květák.Samozřejmně masíčko a knedlíčky-kuličky,které milují vnoučata.

Eva (neověřeno) | Út, 11/12/2019 - 21:46

Jen jsem se na recept podívala, hned jsem věděla, že bude vynikající. Dnes jsem se o tom přesvědčila osobně. Právě jsem ho dovařila a moje intuice mě nezklamala. Je to výborné. Děkuji za recept.

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.