Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit těstoviny s luštěninami | recept

Těstoviny s luštěninami | recept. Italská gastronomie se vyznačuje jednoduchými, lehkými a chutnými recepty, proto je oblíbená na celém světě. Základ italské kuchyně tvoří těstoviny, zelenina, ryby, olivový olej, čerstvé bylinky, luštěniny a houby. Podobně jako u nás se jídla liší podle regionů, každý region má svoji vlastní specialitu. Následující recept na těstoviny s luštěninami pochází z Toskánska.

Co je potřeba

  • 400 g těstovin
  • 400 g vařených luštěnin
  • 200 g anglické slaniny
  • 3-4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • rozmarýn
1

Nejprve je potřeba uvařit luštěniny. Druh luštěnin zvolte podle vašich chuťových preferencí. Já doporučuji cizrnu nebo fazole. Aby byla směs barevnější, volím vždy několik druhů různých barev. Luštěniny namočte přes noc do studené vody a druhý den je uvařte doměkka. Pro usnadnění práce a úsporu času můžete použít konzervované fazole.

2

Na olivovém oleji opečte na kostky nakrájenou anglickou slaninu nebo uzený bůček. Přidejte k ní prolisovaný česnek a několik lístečků rozmarýnu. Rozmarýn má velmi intenzivní chuť a vůni, nesmíte ho přidat moc. Sušený rozmarýn je ještě výraznější, pozor na to!

3

Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. V italské kuchyni se používají těstoviny ze semoliny, tvrdozrnné pšenice. Nerozvářejí se a mají nižší glykemický index, díky kterému zasytí na delší dobu. Jsou běžně k dostání v obchodech.

4

K opečené slanině přidejte lehce rozmačkané luštěniny, těstoviny a promíchejte. Podle chuti dosolte. Pokrm se podává teplý se zeleninou.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Dýňové chilli | recept. Dýňové chilli je na naše poměry neobvyklé jídlo. Skládá se pouze ze zeleniny a je tudíž vhodné i pro vegetariány. Doporučuji h…