Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit zelňačku z červeného zelí | recept

Zelňačka z červeného zelí | recept. Zelňačka se sice vaří většinou z bílého zelí, ale proč ji jednou nezkusit i z červeného? Navíc je bez jíšky či jiných zahušťovadel, tudíž je i zdravější a lehčí. Zahuštěná je pouze rozmixovanou zeleninou a zjemněná zakysanou smetanou. Vyzkoušejte jednoduchou a chutnou variantu zelňačky. Zelňačka z červeného zelí je hotová během chvíle, nejlepší však je až druhý den, když se trochu rozleží.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 2 cibule
  • 1 lžíci oleje
  • ½  hlávky červeného zelí
  • kousek celeru
  • 1 menší kořen petržele
  • 1 menší mrkev
  • 200 g zakysané smetany
  • sůl a pepř na dochucení
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžíci citronové šťávy
1

V prvním kroku si oloupeme cibuli. Nasekáme ji na plátky. V hlubším hrnci rozehřejeme olej, přisypeme cibuli a stáhneme plamen, aby se cibule dělala pomaleji a tím i rovnoměrněji.

2

Mezitím si očistíme zelí, zavadlé listy olámeme a nakrouháme ho na nudličky, přesypeme ho do cedníku a propláchneme ho. Následně zbavíme slupky celer, petržel i mrkev a nastrouháme je. Jakmile začne cibule zlátnout, přisypeme zelí. Chvíli opékáme a poté podlijeme trochou vody, jakmile začne vřít, přilijeme ještě více, aby byla zelenina ponořená, a necháme vše dusit. Asi po 5 minutách varu přidáme ostatní zeleninu. Hrnec nepřikrýváme pokličkou, polévku pouze občas promícháme.

3

Jakmile bude zelenina hotová, měkká by měla být tak do 20 minut v závislosti na velikosti kousků, stáhneme hrnec z plamene. Polévku osolíme a opepříme, podle chuti ještě okyselíme trochou octa a citronové šťávy. Případně můžete tento krok nechat až na servírování, aby si každý strávník polévku okyselil dle svých chuťových preferencí. Ponorným mixérem následně polévku nahrubo rozmixujeme, není třeba dosáhnout krémové konzistence, naopak určitě ponechte kusy zelí. Takto rozmixovaná zelenina polévku skvěle zahustí a není třeba přidávat další zahušťovadla. Nakonec přimícháme ještě zakysanou smetanu a můžeme podávat.

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

fotografie archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Běloruský boršč | recept. Boršč je původem východoevropská hustá polévka. Vaří se v Rusku, na Ukrajině, v Bělorusku, ale také třeba v Polsku a Bulhars…