Přejít k hlavnímu obsahu

Jak v domácnosti využívat zázvor

30. Říjen 2020

První dekáda 21. století vynesla zázvor na piedestal zájmu tak vysoký, jako by se jednalo o pochutinu právě objevenou. A přitom zázvor patří k prastarým rostlinám užívaným k léčebným a kulinářským účelům, a to i v zemích českých. Přinášíme několik tipů, jak využívat zázvor v domácnosti.

1

Historie zázvoru. Zázvorník lékařský patří mezi nejstarší koření světa. Pochází z asijského kontinentu, psalo se o něm v čínských análech a zmiňují se o něm i staroindické záznamy. Ze své původní vlasti byl zázvor dopravován jako koření arabskými obchodníky přes Rudé moře do jižní Evropy již dávno před naším letopočtem. Staří Číňané a Indové ho znali pod názvem "aringavere". Evropa zázvor poznala ve středověku a okamžitě se stal velmi populárním. Dnes je zázvor levným, všeobecně rozšířeným kořením a je oblíben i v lidovém léčitelství.

2

Zázvor je vytrvalá rostlina, která v domovině dorůstá až dvou metrů. Pod zemí se vyvíjejí hlízovitě ztluštělé, dužnaté, až 10 cm dlouhé, zaškrcované a po obou stranách zploštělé oddenky. Oddenky silně kořenité a palčivě aromatické chuti jsou odpradávna vyhledávaným a známým kořením. Někteří zanícení pěstitelé tvrdí, že není žádným problémem zázvor vypěstovat jako pokojovou rostlinu přímo ze zakoupeného oddenku.

3

Zpracování zázvoru: Po zaschnutí nadzemní části se oddenky vyrývají, perou, suší a dále upravují. Podle způsobu zpracování se na světovém trhu vyskytuje zázvor černý neloupaný, zázvor loupaný a zázvor bělený. Prodává se kusový, mletý, kandovaný, proužky obalené v čokoládě (jako bonbóny) a jako extrakt do zázvorového piva, oblíbeného v Anglii (gingerbeer). Ke kořenění se používá sušený zázvor jemně mletý. Mletý je také součástí různých kořenících směsí, z nichž nejvýznamnější je „curry powder“.

4

Domácí léčebné využití zázvoru: Zázvor byl ceněn zejména pro schopnost zahřívat organismus, tišit žaludeční bolesti a uvolňovat napětí. Působí jako antidepresivum, uvolňuje napětí, působí antisepticky, tiší bolesti hlavy a v krku, pomáhá při angínách, nachlazení, rýmě, snižuje horečku, podporuje pocení, zmírňuje trávící potíže, léčí nechutenství, kinetózu, průjem, prohřívá, pomáhá při revmatických bolestech (vhodný masážní preparát připravíme ve směsi s rozmarýnem a jalovcem), pomáhá při nízkém krevním tlaku. Koho trápí kinetóza, měl by se před cestou autobusem nebo autem vybavit kandovaným zázvorem, což je mimochodem i velmi chutné a zdravé „cukrátko“.

5

Zázvorové masáže: Zázvor pozitivně dráždí nervová zakončení vnímající teplo, a proto vyvolává pocit pálení. Velmi příznivě působí při masážích. Zázvoru lze úspěšně využít také v kosmetice, kde se cení zejména pro své antiseptické a hojivé účinky, brání tvorbě jizev.

6

Sušený zázvor: Jedná se o základní koření staročeské kuchyně. Sušený zázvor se používal zejména do masových pokrmů. Česká zabíjačka by se bez zázvoru neobešla – prejt a jitrnice či zabíjačková polévka by bez zázvoru neměly pravou chuť. Také židovská kuchyně kořenila zázvorem – hovězí či husa na zázvoru jsou tradiní jídla i v nežidovských rodinách. Právě tak ovšem zázvor patří do staročeských cukrovinek – perníčky, caltičky, zázvorky. V klasické sadě vánočních vykrajovacích formiček dokonce vždy figuruje několik „záhadných“ tvarů, které jsou určeny výhradně na zázvorky – svým tvarem mají připomínat zázvorové oddenky.

7

Čerstvý zázvor: Hitem počátku 21. století je čerstvý zázvor, který se dříve do České republiky buď nedovážel vůbev (do roku 1989), a nebo jen zřídka. V současné době je běžně k mání a jeho cena není vysoká. Čerstvý zázvor se používá zejména k přípravě zahřívacích horkých nápojů – v klasické kombinaci s citronem, medem, a nebo v jiných ovocných variacích.

8

Právě tak oblíbené jsou i osvěžující studené nápoje, a to nealkoholické (například citrusová šťáva, zázvor, sodovka), a nebo s přídavkem alkoholu. Bývá zvykem mít speciální strouhátko určené pouze na zázvor, na kterém se oloupaný zázvor strouhá přímo do míchací sklenice nebo do džbánku.

9

Aromaterapie: Esenciální zázvorový olej se získává z kořene. Posiluje žaludek, snižuje teplotu. Je vhodný při trávicích potížích, revma, impotenci a špatném prokrvení.

  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: jezzina
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak koupit zralou dýni | rady
Jak koupit zralou dýni | rady. Každý podzim jsou obchody a prodejci se zeleninou zavaleni charakteristickými obřími oranžovými plody. Dýňová polévka n…
Jak vařit v elektrickém parním hrnci
Proč vařit v parním hrnci, proč si pořizovat další „krám“ do domácnosti? Pro štíhlou linii, pro báječnou chuť připraveného jídla nebo pro zdraví. Vaři…
Jak poznat a koupit kvalitní olivový olej
Olivový olej obsahuje mnoho nejrůznějších látek prospěšných našemu zdraví. Určitě vás nepřekvapí, že čím je olej kvalitnější, tím více žádoucích látek…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.