Co je potřeba

  • semena
  • osiva špenátu
  • půda
  • zahradní náčiní
  • hnojivo
  • voda
  • vlastní ruce
1

Pěstování špenátu

Pěstování špenátu není vůbec náročné, protože se jedná o jednoletku s krátkou vegetační dobou. Vzhledem k tomu, že se špenát sklízí již měsíc (max. 6 týdnů) po výsevu, tak ji můžete sázet a sklízet několikrát ročně. Špenát je proto často využíván i jako tzv. meziplodina. Může se sázet na záhon i s jinou zeleninou, např. s mrkví anebo cibulí.

2

Pvní výsev

Při prvním výsevu na jaře sklízíte špenát již koncem dubna. Když špenát zasejete v dubnu, sklízíte jej počátkem června. Pokud sázíte špenát na podzim, musíte logicky počkat na špenát celou zimu, zato se však můžete těšit na sklizeň již velmi brzy na jaře. Špenát však můžete sázet i v srpnu, kdy stihnete sklízet ještě v září anebo v říjnu.

3

Půda

Špenát potřebuje hlinitopísčitou půdu, která dostatečně zadržuje vodu s pH 6 – 7,5. Před výsevem zem přihnojte listovým hnojivem.

4

Semena špenátu

Semena špenátu jsou schopná klíčit již při teplotě 2 – 4 stupně Celsia, proto je můžete sít velmi brzy na jaře. Špenát se sází do země cca 20 cm od sebe do 4 cm hlubokých rýh. Pokud zasadíte špenát do písčité půdy, budete jej muset chodit zalévat.

5

Sklizeň

Listy se sklízí dříve, než začne špenát kvést. Tj. v době, kdy má vyvinuto minimálně 6 listů. Sklízí se tak, že se seřezávají listy asi 2,5 cm nad zemí.

6

Teplota

Špenát nemá rád vysoké teploty a dlouhé dny, protože ty jej ženou do květu (teploty nad 16 stupňů Celsia). Co je na kvetení špenátu tak špatného? Bohužel s kvetením špenát ztrácí chuť a tuhne.

7

Živiny

Pokud špenát neroste, má půda nejspíše méně živin, a proto je dobré zem ještě přihnojit a pravidelně ji odplevelovat. Při odplevelování si však dávejte pozor, špenát má kořínky těsně pod povrchem půdy, abyste okopáváním špenát nepoškodili. Plevel musíte odstraňovat, protože bere špenátu živiny i vodu.

8

Skladování

Sklizený špenát skladujte při nulové teplotě v 95 – 100% vzdušné vlhkosti maximálně po dobu 1 týdne. K delšímu skladování je zapotřebí špenát nejprve zamrazit (opraný a nasekaný špenát).

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.416665
Average: 4.4 (12 votes)