Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyplnit formulář pro sčítání lidu 2021

Jak vyplnit formulář pro sčítání lidu 2021

Znovu po deseti letech čeká Českou republiku sčítání lidu, domů a bytů. Už v roce 2011 existovala možnost vyplnit sčítací formulář elektronicky, nyní je online sčítání kladena ještě větší pozornost s cílem z něj vytvořit primární možnost. Jak se tedy sečíst online?

Co je potřeba

  • Počítač s připojením k internetu
  • Prohlížeč: Chrome, Firefox, Edge, Safari a Internet Explorer
  • Identifikační doklad (občanský průkaz, pas)
1

Sčítání probíhá na webu, nebo v mobilní aplikaci

Pro sečtení se online má každý dvě možnosti. Tou první je elektronický formulář na webových stránkách scitani.cz. Je optimalizovaný pro internetové prohlížeče Chrome, Firefox, Edge, Safari a Internet Explorer. Druhou variantu představuje stažení mobilní aplikace Sčítání21. Je dostupná v obchodech GooglePlay a AppStore

2

Jak se ke sčítání přihlásit?

V obou případech je nutné se přihlásit a ověřit tak svoji totožnost. Učiníte tak zadáním čísla svého osobního dokladu (občanský průkaz, pas) a data narození. Je možné se přihlásit i pomocí datové schránky pro fyzické osoby či elektronické identity (eidentita.cz).

3

Co si k vyplňování připravit?

Pro přihlášení je nutné mít po ruce osobní identifikační doklad. Dále musíte znát základní informace o svém bytě či domě (adresa, velikost, způsob vytápění apod.).

Online sčítání v roce 2021 umožňuje i vyplnění údajů za jinou osobu, typicky za děti či starší osoby. Pokud tak činíte, připravte si veškeré údaje a informace i o nich a jejich bydlení.

4

Samotné vyplnění formuláře

Formulář i mobilní aplikace jsou velmi intuitivní, obsahují i logickou kontrolu vazeb a vyplněných údajů. Pokud při vyplňování přeci jen budete potřebovat pomoct, můžete buď nahlédnout do nápovědy k elektronickému sčítacímu formuláři, zhlédnout video o tom, jak vyplnit elektronický sčítací formulář, nebo využít podpory chatbota, který vám automaticky odpoví na vaše otázky. Všechny tyto možnosti se nachází na stránkách scitani.cz.

Do formuláře budete vyplňovat základní informace o sobě, jako jsou vzdělání nebo zaměstnání. Dále pak o svém bydlení a dobrovolně o národnosti či víře. Oproti sčítání v roce 2011 byly některé otázky, týkající se například majetkových záležitostí, vypuštěné. Vyplnění formuláře vám zabere zhruba 20 minut.

5

Pozor, sčítání je povinné!

Na závěr je nutné si připomenout, že účast ve sčítání je ze zákona č. 332/2020 Sb. o sčítání lidu, domů a bytů v roce 2021 povinné, a to pro všechny osoby s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dnů na území České republiky a pro osoby, kterým zde byl udělen azyl. Nevyplněním se vystavujete hrozbě pokuty ve výši až 10 000 Kč.

Elektronické sčítání začne 27. 3. 2021. Možnost vyplnit elektronický sčítací formulář má každý do 9. 4. 2021.

Pokud tak neučiní, získá od 17. 4. 2021 do 11. 5. 2021 druhou možnost v podobě listinného sčítání. Do místa jeho trvalého bydliště mu bude sčítacím komisařem doručený formulář v papírové podobě. Odevzdat ho zpět vyplněný je možné do poštovních schránek, na poštách nebo na některém z kontaktních míst.

Tipy

Sčítání 2021 na základě zákona řídí, koordinuje a zabezpečuje Český statistický úřad. Významným partnerem je Česká pošta, která zajišťuje především roznos a sběr listinných sčítacích formulářů a provoz více než 800 kontaktních míst Sčítání 2021.

Varování

Nevíte si rady? Volejte infolinku 253 253 683.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak napsat úřední dopis - vzor
Jak napsat úřední dopis - vzor
Jak se má psát úřední dopis? Napsat formální úřední dopis se učí už na základní škole, potažmo na střední. Když má člověk smůlu, může si ho vytáhnout…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.