Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyrobit domácí makové mléko | návod na výrobu rostlinného mléka

Jak vyrobit domácí makové mléko | návod na výrobu rostlinného mléka. V dnešní době trpí řada lidí problémy s trávením kravského mléka, využitelnost vápníku z klasického mléka je navíc velmi problematická. Zkuste si proto připravit domácí rostlinné mléko z máku, jenž vápníku obsahuje až 12x více než kravské mléko. Postup, jak vyrobit domácí makové mléko, naleznete v našem článku.

Co je potřeba

  • 1 hrnek máku
  • 5 hrnků vody
  • Volitelně: datle nebo lžíce medu či rostlinného sirupu pro dochucení
1

Mák je zdrojem kvalitních bílkovin, vlákniny, zdravých tuků, vitamínů (např. vitamínu E, vitamínů skupiny B, atd.) a minerálů (mimo již zmíněného vápníku obsahuje např. železo, měď, zinek a hořčík).

Díky obsahu těchto látek působí mák mimo jiné proti vzniku osteoporózy, zlepšuje stav zubů, vlasů a nehtů, pomáhá léčit onemocnění dýchacích cest, zklidňuje psychiku a bojuje proti stresu a nespavosti, podporuje krvetvorbu, snižuje hladinu cholesterolu, zmírňuje bolesti a má antioxidační účinky.

2

A jaký je postup?

Mák nasypeme do mísy, zalijeme jej vodou a necháme alespoň 8 hodin namočený, občas jej promícháme.

3

Poté vše přelijeme do výkonného mixéru nebo smoothie makeru a důkladně promixujeme. Přidáme datle nebo sirup a opět promixujeme.

4

Nakonec už stačí jen mléko přecedit přes plátýnko a přelít jej do čisté lahve. Makové mléko skladujeme v lednici, kde nám vydrží asi 3 dny.

5

Makové mléko můžete konzumovat jako to klasické, připravují se z něj skvělé smoothie a další nápoje, hodí se k přípravě kaší a mnoha dalších pokrmů.

Můžete použít také mletý mák (nejlépe si jej před použitím namelte), mixování mléka bude snazší a stačí jej namočit zhruba na 2 hodiny.

Jestliže se rozhodnete připravovat si domácí rostlinné mléko (a nejen to makové) pravidelně, je možné si zakoupit speciální pytlík na jeho výrobu.

Makové mléko je velmi vhodné pro těhotné a kojící ženy i děti.

K ochucení makového mléka lze použít také vanilku, skořici, kakao, apod.

 

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.