Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyrobit zdravý bezinkový sirup

Jak vyrobit zdravý bezinkový sirup. Plody černého bezu (neboli bezinky) se nezpracovávají tak často jako jeho květy. Možná odrazuje skutečnost, že jsou v syrovém stavu mírně jedovaté. Pokud je však převaříte a budete je konzumovat v rozumném množství, vašemu zdraví naopak velmi prospějí. V následujícím článku naleznete postup, jak vyrobit zdravý bezinkový sirup a také se dozvíte, jak jej využít.

Co je potřeba

  • 500 g otrhaných zralých bezinek
  • 500 ml převařené nebo filtrované vody
  • 300 g třtinového cukru
  • 2 lžičky kyseliny citronové nebo 2 citrony (nejlépe v BIO kvalitě)
  • 2 celé skořice a 5 hřebíčků (případně sáček s kořením na svařák)
  • čisté lahve nebo skleničky
1

Bezinky jsou plody černého bezu, které dozrávají na konci léta. Mají celou řadu léčivých účinků, proto i bezinkový sirup využijete jako prevenci či léčbu mnoha onemocnění. Bude se vám hodit zejména v podzimním a zimním období, posiluje totiž imunitu, má protivirové účinky a bojuje proti horečce, chřipce a nachlazení. Mimo to předcházejí kardiovaskulárním onemocněním a diabetu, mají příznivý vliv na činnost mozku, zlepšují paměť a náladu, pomáhají při hubnutí, atd.

2

A jaký je postup? Bezinky omyjeme, nasypeme je do hrnce, rozmačkáme a zalijeme převařenou nebo filtrovanou vodou. Hrnec následně přikryjeme poklicí a necháme přes noc odstát v lednici.

3

Druhý den bezinky propasírujeme přes síto do čistého hrnce.

4

Šťávu přivedeme k varu, přisypeme třtinový cukr, kyselinu citronovou (případně citronovou šťávu) a koření. Sirup vaříme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí (bezinky by se měly povařit alespoň 30 minut).

5

Nakonec horký sirup rozlijte do čistých lahví či skleniček, zavíčkujte je a sirup poté skladujte v lednici nebo na jiném chladném místě.

6

Bezinkový sirup užíváme v malém množství (po lžičce) jako prevenci. V případě onemocnění můžeme dávku krátkodobě navýšit. Sirupem si však také můžete občas skvěle ochutit palačinky nebo jiné dezerty.

Bezinkový sirup je možné ochutit také vanilkovým luskem nebo trochou rumu. Pro sběr bezinek je vhodné použít nůžky a bezinky ze stopek otrhat až doma, třeba pomocí vidličky.

Nepoužívejte nezralé bobulky, které mohou mít mírné jedovaté účinky. 

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak sbírat a využít dubovou kůru | rady
Jak sbírat a využít dubovou kůru | rady. Dubová kůra je známý přírodní lék na hemoroidy. Má i jiné léčivé účinky, jejichž síla je však poměrně krátkod…
Jak využít pupalkový olej
Pupalkový olej se získává lisováním semen pupalky dvouleté. Tento olej je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin a dalších cenných látek a má c…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.