Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít jarní bylinky

Jak využít jarní bylinky | rady a tipy. Možná jste již na sobě pocítili příznaky biologického jara, které začalo 15. února. Jedním z těchto příznaků může být touha po čerstvých bylinkách a zelených potravinách. Pokud zrovna není půda pokryta vrstvou sněhu, můžete již nyní sem tam nalézt známky toho, že jarní bylinky začaly růst. V našem článku se dozvíte, jaké bylinky můžete na jaře v přírodě najít a jak je využít.

Co je potřeba

Bylinky viz další kroky

1

Mezi nejuniverzálnější a zároveň nejúčinnější léčivé jarní bylinky patří bezesporu kopřiva dvoudomá. Tato léčivá rostlina vyrůstá brzy na jaře a má téměř zázračné účinky při jarní očistě těla. Čaj z kopřivy dvoudomé připravíte následujícím způsobem: 2 lžíce čerstvých lístků kopřivy zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut vylouhovat. Užívejte jej nejlépe 2x denně po dobu maximálně 2 týdnů, kopřiva má velmi silný očistný účinek na ledviny. Čaj z kopřivy čistí krev, pomáhá při chudokrevnosti, zlepšuje látkovou výměnu, podporuje tvorbu mateřského mléka, léčí onemocnění močových cest, zlepšuje ekzém a odstraňuje sennou rýmu.

Čerstvé listy kopřivy se dají využít také pro přípravu jarních nádivek, polévek, jako náhrada špenátu. Hodí se také do jarního smoothie.

2

Další jarní bylinkou je smetanka lékařská, vytrvalá rostlina s řadou léčivých účinků. Mladé listy smetanky lékařské neboli pampelišky můžete přidat do jarních salátů. Listy obsahují velké množství vitamínu C, vitamíny skupiny B, vitamín A, draslík, vápník a další cenné látky. Navíc mají močopudné účinky, čímž pozitivně působí na funkci jater a ledvin. Jsou velmi vhodné (i ve formě čaje) při jarních detoxikačních kúrách.

3

Sedmikráska chudobka není jen krásná růžovobílá květina. Tato bylinka, která často kvete již v únoru, byla dříve považována za všelék. A není se čemu divit, sedmikráska díky obsahu mnoha cenných látek pročišťuje organismus, bojuje s nachlazením a onemocněními dýchacích cest, zlepšuje trávení atd. Užívá se ve formě čaje připraveného zalitím 1 lžičky čerstvých květů 250 ml vroucí vody a jejich následným 10minutovým vyluhováním.

Čerstvé květy i listy můžete přidat také do salátů, polévek, jarní nádivky či jen tak na chléb s máslem.

4

Medvědí česnek neroste všude, naleznete jej nejčastěji na vlhčích, stinných místech v listnatých porostech. Můžete si jej také snadno vypěstovat na zahradě. Medvědí česnek, jednu z nejsilnějších jarních bylinek, v kuchyni používejte nejlépe čerstvý, abyste co nejlépe zužitkovali veškeré vitamíny, minerály a další zdraví prospěšné látky. Významný je zejména obsah vitamínu C a antibakteriálního allicinu, který zvyšuje imunitu, léčí nachlazení, chřipku, angínu a mnohá další onemocnění. Tato rostlina dále mimo jiné bojuje s poruchami trávení, snižuje krevní tlak, detoxikuje organismus a dodává energii. Do jídel ji přidávejte až na konci vaření, hodí se do pomazánek, smoothie, bylinkového másla či špenátu.

5

Popenec břečťanovitý je velmi jemná bylinka, která se dá pro svou příjemnou vůni a originální chuť používat jako koření. Bonusem je pak přínos pro naše zdraví. Popenec pomáhá léčit průjmová onemocnění, bojuje s kašlem a dalšími chorobami dýchacích cest, podporuje trávení a čistí krev. Můžete ji přidat do pomazánek, bramborového salátu, do zeleninových placiček, karbanátků, hodí se také na chléb s máslem.

  • Bylinky v přírodě sbírejte na čistých místech mimo dosah silnice.
  • Medvědí česnek sbírejte mimo chráněná území a sběr provádějte pokud možno co nejšetrněji. Listy při sběru snadno poznáte podle česnekové vůně.
  • Užití jednotlivých bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště pak užíváte-li nějaké léky.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak využít ostružiník | rady a tipy
Jak využít ostružiník | rady a tipy. Z ostružiníku často používáme pouze tmavé chutné plody – ostružiny. Ostružiny jsou velmi zdravé a mají celou řadu…
Jak využít rybíz černý pro zdraví
Jak využít rybíz černý pro zdraví | rady a tipy. Rybíz černý (a stejně tak i další druhy rybízu) patří mezi keře, jejichž plody jsou velmi zdravé bobu…
Jak využít heřmánek pravý
Jak využít heřmánek pravý | rady a tipy. Heřmánek pravý je jedna z našich nejznámějších bylinek. Víte však, na co všechno se dá použít? Nejznámější lé…
Jak sbírat svatojánské byliny
Jak sbírat svatojánské byliny | rady a tipy. Noc z 23. na 24. června (neboli předvečer dne svatého Jána) patří mezi nejvhodnější čas pro sběr léčivých…
Jak využít květy šeříku | rady a tipy
Jak využít květy šeříku | recept na šeříkový čaj, sirup a olej. Květy šeříku nejen krásně vypadají a voní, dají se využít také pro kosmetické a léčebn…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.