Co je potřeba

  • stroužky česneku
  • zemina
1

Česneková nať má jemnější chuť a po jídle její typické aroma mnohem rychleji vyprchá. Má stejné účinky jako stroužky česneku, i když o něco slabší – obsahuje totiž méně silic. Zato má navíc některé vitamíny – A, B a C. Najdete v ní také selen, jód a vápník. Česneková nať se nejlépe hodí do nejrůznějších pomazánek a polévek.

2

Jak pěstovat česnekovou nať

Pokud ve spíži narazíte už na naklíčené stroužky, bude celý proces o něco rychlejší. Stroužky od sebe opatrně oddělte a zasaďte do hlíny. Měla by jim vykukovat pouze špička. S výběrem hlíny ani hnojením si nemusíte lámat hlavu. Nejdéle za tři týdny bude po všem. Pokud nemáte na okně místo, můžete stroužky česneku „přisadit“ k jiné pokojové rostlině – například k fíkusu, sloní noze a dalším. V tomto případě je nesázejte pod zem, ale jen lehce zahrabte spodní část, abyste nenarušili kořenový systém rostliny v květináči. Vyrašené naťě ale musíte sklidit dříve, aby se nepolámaly – asi v 15 centimetrech délky.

3

Zasazené stroužky dejte na co nejsvětlejší místo a přiměřeně zalévejte. Vyhovuje jim běžná pokojová teplota mezi 15-20 °C. Po dvou dnech by se už naklíčené stroužky měly začít vytahovat. U nenaklíčených to trvá déle – asi čtyři dny. První výhonek bude smetanově bílý a zezelená až později. Je to zcela v pořádku. Jakmile nať doroste 15-20 centimetrů délky, je načase ji sklidit a pokud možno ihned použít do jídla.

4

Česnekovou nať nasekejte nadrobno a přidejte do libovolné pomazánky nebo polévky. Můžete s ní také posypat již hotové hlavní jídlo. Dbejte, aby neprošla tepelnou úpravou – ztratila by tak cenné vitamíny. Pamatujte, že na výrobu lahodných pokrmů máte jen jeden pokus – česnekové stroužky mají totiž jen jeden vegetační vrchol, takže žádná další nať už z nich nevyroste.

Tipy

Česnekové stroužky zasazené u pokojových rostlin účinně dezinfikují zeminu – pomáhají například proti háďátkům, kořenovým mšicím nebo smutnicím.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (5 votes)