Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít rýmovník

Jak využít rýmovník

Jak využít rýmovník | rady a tipy. Plectranthus argentatus, u nás lidově zvaný rýmovník, dnes doma pěstuje již mnoho lidí. Jedná se o léčivou bylinu působící nejen proti rýmě, ale i proti dalším zdravotním potížím. Přinášíme Vám rady a tipy, jak rýmovník využít vnitřně i zevně a také recepty na jeho zpracování.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Rýmovník je možné pěstovat doma v květináči, seženete jej možná od známého anebo si jej pořiďte v zahradnictví či na internetu. Jak rýmovník se dozvíte zde: Jak pěstovat bylinu rýmovník.

Pro léčebné účely se využívají listy, které můžete uštipovat po celý rok.

Rýmovník má následující léčivé účinky:

  • Pomáhá proti již zmíněné rýmě, nachlazení, zánětům dýchacích cest a podporuje imunitu.
  • Zmírňuje bolesti hlavy, napomáhá trávení a působí proti střevním a žaludečním kolikám.
  • Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, má příznivý vliv na činnost srdce.
  • Má močopudné účinky, bojuje proti ledvinovým a žlučovým kamenům, působí jako prevence před vznikem některých druhů rakoviny.
  • Zklidňuje a navozuje zdravý a klidný spánek.
  • Zevně hojí projevy ekzému a lupénky, hmyzí štípance, rány, záděry a popáleniny.
2

Způsoby vnitřního využití rýmovníku

První pomocí proti rýmě a nachlazení může být inhalace rozlomeného listu rýmovníku. Listy lze umístit také na polštář během spánku.

3

Další možností je příprava čaje: List rýmovníku vložíme do hrnku, zalijeme jej horkou vodou o teplotě asi 80 °C a necháme zhruba 5 minut louhovat.

Silnější nálev se dá použít k potírání pokožky při výše uvedených potížích.

4

Skvělým způsobem, jak zužitkovat rozrostlý rýmovník, je výroba chutného domácího sirupu. Do hrnce nasypte asi 20 – 30 listů rýmovníku, přidejte na plátky nakrájený BIO citron či pomeranč a vše zalijte horkou vodou, aby bylo ovoce i listy rýmovníku ponořené. Hrnec přikryjte pokličkou a odložte jej na 24 hodin na místo o pokojové teplotě. Následně tekutinu přefiltrujte přes plátýnko do čistého hrnce a přiveďte ji k varu. Poté plamen stáhněte, přisypte 1 kg třtinového cukru a nechte jej rozpustit. Sirup vařte za občasného míchání na mírném ohni, dokud lehce nezhoustne. Nakonec ještě horkým sirupem naplňte vysterilizované skleničky či lahvičky, ty pak zavíčkujte a nechte vychladnout obrácené dnem vzhůru.

Rýmovníkový sirup skladujte nejlépe v lednici.

Sirup užívejte po lžičkách jako prevenci i v průběhu nemoci.

Tipy

  • Přítomnost rýmovníku v domácnosti pomůže astmatikům, zlepší Vám dýchání ve vytápěných prostorách a pokojích se suchým vzduchem a navíc Vás zbaví otravného hmyzu. Rýmovník odpuzuje mouchy, komáry, mšice i moly.
  • Sušené listy rýmovníku můžete použít i v kuchyni k ochucení salátů, zvěřiny, pečeného či grilovaného masa, polévek či paštiky.
  • Sirup po vychladnutí zhoustne, proto tekutinu nenechte příliš zredukovat.

Varování

  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.
  • Užití bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště pak užíváte-li nějaké léky.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak využít kopr vonný pro zdraví | rady
Jak využít kopr vonný pro zdraví | rady
Jak využít kopr vonný pro zdraví | rady. Kopr bývá tradičně používán při zavařování okurek a také do koprové omáčky či kulajdy. Tato bylinka by si vša…
Jak vyrobit a využít pampeliškovou mast
Jak vyrobit a využít pampeliškovou mast
Jak vyrobit a využít pampeliškovou mast | návod. Smetanku lékařskou neboli pampelišku jistě nemusíme představovat. Pampeliška se používá zejména vnitř…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.