Co je potřeba

suroviny dle vybraného způsobu

1

Jíška

Jíšku si připravíme ze stejného množství tuku a hladké mouky. Na rozehřátý tuk vsypeme mouku a mícháme. Jakmile začne jíška vonět, sejmeme z plotny a máme bledou jíšku na zahušťování polévek. Jestliže jíšku osmahneme do tmavé barvy, hodí se na zahušťění bramboračky nebo omáčky. Jíšku před vmícháním do polévky necháme vystydnout, proto ji připravujeme dopředu. Při zahušťování jíškou nebo moučnou záklechtkou platí pravidlo studené do horkého, jinak se tvoří hrudky, které ne vždy jdou rozmíchat. Polévka se může zahustit i moukou opraženou nasucho.

2

Záklechtka neboli Amerika

Záklechtka se připravuje rozmícháním hladké mouky ve vodě, smetaně nebo mléce. Lžíci mouky vidličkou nebo metlou rozmícháme v trošce vody tak, aby vznikla tekutina hustá jako podmáslí. Tu pak pomalu přiléváme do horké polévky a mícháme. Provařujeme ještě 15–20 minut, aby mouka ztratila syrovou chuť.

3

Máslové kuličky

Kuličky si můžeme připravit do zásoby, nějakou dobu v lednici vydrží a jsou v případě potřeby vždy po ruce. Změklé máslo a mouku v poměru 1:1 propracujeme a utvoříme kuličky. Uskladníme v chladu a přidáváme do polévky před dokončením. Kuličky se snadno rozvářejí, hrudky nevznikají.

4

Zahuštění syrovým bramborem

Syrový brambor nastrouháme na co nejjemnějším struhadle a vmícháme do polévky. Škrob obsažený v bramboru polévku zahustí. Musíme ale počítat s tím, že brambor do sebe vtáhne sůl a polévka se bude zdát méně slaná.

5

Zahuštění obilovinami

Zeleninové polévky se zahušťují ovesnými vločkami, amarantem, quinoiou, pohankou nebo jáhlami. Tyto obiloviny se nechají v polévce rozvařit. Nevýhodou však je, že částečně změní chuť polévky. Ne každý to snese, za vyzkoušení to přesto stojí.

6

Ostatní

Dobře luštěninové a zeleninové polévky zahustí Hraška. Je to směs vyrobená ze semen hrachu a prodává se v prodejnách se zdravou výživou. Další způsob je zahušťování pomocí instantní bramborové nebo pohankové kaše. Pohanková kaše nemění chuť polévky. Krémové polévky můžeme zahustit i vmícháním jednoho nebo více kusů žloutku do polévky. Žloutek se vešlehá do částečně vychladlé polévky, aby se nesrazil. Polévku pak nepřevařujeme.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.9
Average: 4.9 (10 votes)