Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapéct brambory se sýrem | recept

08. Říjen 2019

Zapečené brambory se sýrem | recept. Zapečené brambory podle následujícího návodu mohou posloužit jako hlavní jídlo a to nejen vegetariánům. Ti, kteří se neobejdou bez masa, je mohou využít jako přílohu. Jídlo je chutné i studené se zeleninovým salátem.

Co je potřeba

  • 500 g brambor
  • svazek jarní cibulky (lze nahradit pórkem)
  • 3 stroužky česneku
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • mletý pepř
  • petrželová nať
  • 100 g mozzarelly
  • 100 g čedaru (jiného sýru)
  • 25 g parmezánu
1

Oloupané brambory nakrájené na tenké plátky a předvařte je 10 minut v osolené vroucí vodě. Pak sceďte a nechte okapat na sítu.

2

Pór i se zelenou částí nebo celý svazek jarní cibulky nakrájejte na kolečka. Česnek drobně rozkrájejte a všechny sýry nastrouhejte (každý zvlášť) na jemné nudličky. Nejjemněji nastrouhejte parmezán, můžete si pro usnadnění práce koupit strouhaný.

3

Zapékací nádobu potřete olejem a vyložte předvařenými plátky brambor. Pokryjte je částí nakrájené cibulky nebo pórku a posypte strouhaným sýrem. Na sýr rozložte posekanou nať, okořeňte pepřem, česnekem a střídavě pokládejte další vrstvy, dokud nespotřebujete všechny ingredience. 

4

Poslední vrstva v misce musí být sýr. Smetanu ke šlehání osolte, opepřete a přelijte přes brambory. Pečte při 180 °C do změknutí zeleniny a zezlátnutí sýrové vrstvy. 

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články