Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapéct lilky naplněné zeleninovou Tahini směsí | bezmasý recept

Jak zapéct lilky naplněné zeleninovou Tahini směsí

Snadno připravený a rovněž tak snadno stravitelný pokrm z jemného lilku, který se za přispění výrazně ochucené zeleninové Tahini směsi v náplni velice snadno během zapečení přemění v intenzivní, chuťově plný zážitek i snadno stravitelný požitek.

Co je potřeba

  • 2 střední pevné lilky
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 červená kapie
  • 1 velké rajče
  • 2 lžíce sezamové Tahini pasty
  • 1 lžička římského kmínu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř k dochucení
1

Podstatnou surovinou tohoto snadného pokrmu jsou jemné lilky, které omyjte, podélně rozpulte a lžící vydlabejte dužinu. Tu pak nakrájejte na drobné kousky.

očistění lilků a vydlabání jemné dužiny
2

Na pánvi s rozpáleným olejem dozlatova orestujte nadrobno nasekanou cibuli s prolisovaným česnekem, čímž připravíte základ pro zeleninovou Tahini směs.

orestování cibule a česneku jako základu zeleninové Tahini směsi
3

Jakmile se česnek rozvoní, přidejte do pánve nakrájenou jemnou dužinu z lilků a na drobné kostičky nakrájenou červenou kapii. Vše pár minut společně opékejte a směsí přitom promíchávejte.

přidání červené kapie a jemné dužiny z lilků
4

Následně zeleninovou Tahini směs na pánvi dokončete přidáním nakrájeného rajčete a intenzivní sezamové pasty Tahini. Přibližně 3 minuty prohřívejte, aby se Tahini pasta rozvoněla a obalila kousky zeleniny.  

dokončení zeleninové Tahini směsi
5

Takto snadno připravenou zeleninovou Tahini směsí pak naplňte vydlabané lilky a v zapékací míse vyložené pečicím papírem zapékejte při 200 °C (horkovzdušná trouba 180 °C) asi 30–35 minut, až okraje lilků zezlátnou a povrch zeleninové směsi se opeče.

Zapečené lilky naplněné zeleninovou Tahini směsí podávejte jako snadno stravitelný pokrm s křupavým pečivem či skvělým, také snadno stravitelným ochuceným bulgurem – recept je uvedený níže.

zapečení lilků naplněných zeleninovou Tahini směsí

Tipy

  • Snadno připravený a snadno stravitelný pokrm z jemného lilku si zaslouží i snadno připravenou a stejně tak snadno stravitelnou přílohu. Skvělou, a v podání se zapečeným lilkem dokonalou volbou je netradičně ochucený bulgur, na který v ½ litru osolené vody uvařte 250 g bulguru. 80 g oloupaných a posekaných mandlí opražte na 30 g másla, přihoďte 2 lžíce rozinek a poté spolu s dalšími 30 g másla vmíchejte do uvařeného bulguru. Tím je příloha připravena.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.