Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapéct špenát s vejci pod bešamelovou peřinkou | recept

Jak zapéct špenát s vejci pod bešamelovou peřinkou | recept. Uvařená vajíčka rozdrobená na šťavnatém, česnekem provoněném špenátovém lůžku a následně krátce zapečená pod delikátně ochuceným bešamelem.  To je jednou větou popis znamenitého pokrmu překvapujícího lehkostí, jemností a neuvěřitelně snadnou a rychlou přípravou.

Co je potřeba

  • 1 sáček mraženého listového špenátu (cca 400 g)
  • 3 natvrdo uvařená vajíčka
  • 1 lžička granulovaného sušeného česneku
  • sůl a pepř dle chuti

Na bešamelovou peřinku:

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 300–400 ml mléka (lépe plnotučného)
  • 100 g šunky
  • špetku muškátového oříšku
  • sůl a pepř dle chuti
1

Rozmražený špenát nechejte v sítku okapat, případně dlaní lehce stlačte, abyste špenát zbavili přebytečné vody a urovnejte jej do olejem vytřené zapékací mísy. Současně dochuťte sušeným česnekem.

Do receptu lze samozřejmě použít i čerstvý špenát. Ten ale před vložením do zapékací mísy spařte vroucí vodou a větší listy nasekejte.

2

Oloupaná vajíčka nakrájejte na menší kousky a zasypte jimi v míse urovnaný špenát.

3

Na bešamelovou peřinku nechejte v kastrůlku zpěnit máslo.

4

Opražte na něm hladkou mouku.

5

Vzniklou zlatavou jíšku zalijte mlékem a za stálého míchání na mírném ohni vymíchejte bešamel.

K jíšce nejprve přilijte jen 300 ml mléka a teprve v průběhu houstnutí buď zbylé mléko dolijte či nechejte tak. Záleží na vaší chuti, zda máte raději bešamel hustší či řidší.

6

Nakonec bešamel okořeňte a přidejte na kostičky nakrájenou šunku.

7

Takto připravenou omáčkou přikryjte špenát s vejci.

8

Naplněný pekáček vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a zapékejte 30–35 minut. Na povrchu se musí vytvořit lehce zlatavá krusta.

Bešamelovou peřinku můžete v průběhu zapékání posypat strouhaným parmazánem, čímž dodáte upečené dobrotě na výraznosti.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.