Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapůsobit neotřelým pokrmem z kuřecích nudliček, piva a balzamika

Jak zapůsobit neotřelým pokrmem z kuřecích nudliček, piva a balzamika

Neotřelé, avšak působivé spojení piva a balzamika zapůsobí nejen na jemné kuřecí nudličky, ale i vaše chuťově buňky. Během dušení totiž pivo a balzamiko nudličkám propůjčí neotřele intenzivní ladění, které pak v doplnění jemně nasládlé zeleniny na talíři zapůsobí coby pokrm opravdu jedinečný.

Co je potřeba

  • 800 g kuřecích prsních řízků (cca 4 kuřecí prsní řízky)
  • 3 lžíce oleje
  • 2 velké cibule
  • 2 červené papriky
  • 250 g cukety
  • 200 ml piva (černého či řezaného)
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • 200 ml vývaru (nejlépe kuřecího či zeleninového)
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce Solamylu
  • sůl a pepř k dochucení
1

Aby mohlo pivo a balzamiko ukázat, jak neotřele zapůsobí na jemné kuřecí maso, je pro tento recept nejlepší použít veskrze jemné maso z kuřecích prsních řízků, které nakrájejte na tenké nudličky a v míse promíchejte s červenou sladkou paprikou, solí, pepřem a Solamylem. Promísené pak odložte stranou a následně stejně tak s předstihem očistěte jemně nasládlou zeleninu, tedy červenou papriku a cuketu. Obojí nakrájejte ideálně na nudličky.

nakrájení a okořenění jemných kuřecích nudliček
nakrájení jemně nasládlé zeleniny
2

Nyní v hrnci či na pánvi s rozpáleným olejem dozlatova orestujte nadrobno nasekanou cibuli a poté k ní spolu s kuřecími nudličkami, obalenými ve směsi koření a Solamylu, přidejte i balzamikový ocet. Vše zprudka a za stálého míchání orestujte a následně 5 minut za občasného míchání opékejte.

orestování cibule, kuřecích nudliček a jejich podlití balzamikovým octem
3

Jakmile se kuřecí nudličky zatáhnou a šťáva z masa, balzamika a Solamylu vytvoří příjemně vláčný sos, podlijte směs pivem a vývarem. Hrnec přiklopte pokličkou a za občasného promíchání nechejte přibližně 15 minut dusit.

přidání vývaru a piva k podušené směsi kuřecího masa a balzamika
4

K podušeným kuřecím nudličkám poté vhoďte předem nakrájenou, jemně nasládlou zeleninu, promíchejte, přiklopte a dalších 5–10 minut duste.

Na závěr pokličku sejměte a dle vaší chuti šťávu buď vyduste, nebo ještě podlijte dalším pivem či vývarem. Konzistence výsledného sosu ale záleží i na tom, s čím budete tento neotřelý avšak působivý pokrm podávat. Pro kuřecí nudličky servírované s rýží doporučuji více šťávy řidší konzistence, působivé jsou ale i s hranolkami, kde oceníte méně šťávy hustší konzistence.

dokončení neotřelého, avšak působivého pokrmu z jemných kuřecích nudliček

Tipy

  • Tímto neotřelým pokrmem snadno zapůsobíte i na milovníky pikantnějších chutí. Pro ně kuřecí nudličky okořeňte pálivou paprikou namísto sladké, dále místo jedné červené papriky použijte feferonku a černé pivo (spolu s balzamikem dodává pokrmu jemně nasládlý tón) nahraďte pivem klasickým, které méně karamelizuje.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.