Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zavařovat okurky alá znojemské: rychle a bez přípravy láku | recept

Zavařování okurek a nezaměnitelná vůně kopru patří v mnoha rodinách k sezónnímu rituálu, který nelze vynechat. Ale možná, že také patříte k těm, kteří přípravu láku na okurky co do množství neodhadnou a zbude ho tolik, že nevíte co s ním? Anebo ještě horší a zcela opačná varianta, že vám nálev nestačí? Netrapte se s tím a raději nedělejte nálev žádný. Následující návod na zavařování okurek vám napoví, že to jde i jinak. Jednoduše, rychle a zábavně. Do každé zavařovací sklenice dejte to samé - okurky, koření, sůl, cukr, ocet a zalijete studenu vodou. Po klasickém způsobu zavaření s mámivou vůní kopru bude výsledkem povědomá, a jak jinak než výborná chuť znojemských okurek.

Co je potřeba

Do jedné sklenice:

  • okurky
  • 5 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 hřebíčky
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky cukru
  • 4 ks sacharinu
  • plátky cibulky, kolečka mrkve, kopr, křen
  • 1 dcl 8% octa (necelé)
  • studená voda
1

Umyté a dobře očištěné (za pomoci kartáčku je dobře zbavíte všech nečistot) okurky naskládáme do sklenic a proložíme kolečky mrkve, cibule, koprem, případně i křenem, hořčičným semínkem.

2

Připravíme si koření a všechny ostatní ingredience. Dáváme je do sklenic tím systémem, že začneme jedním druhem koření, dáme do všech sklenic a pokračujeme dalším. Právě tak sůl, cukr, sacharin a ostatní ingredience. Jen tak máme jistotu, že jsme některou sklenku nevynechali a neošidili třeba o nové koření, další o sůl a podobně. Naposledy dáme ocet a končíme zalitím studenou vodou.

3

Naplněné okurkové sklenice zavíčkujeme a protřepeme, zároveň obracíme dnem vzhůru a zpět, abychom zamíchali na dně usazenou sůl a cukr. Uzavřené sklenice sterilujeme ve vodní lázni 15 minut při teplotě 90 °C, pak se mohou dát zchladit do studené vody, stačí na teplotu 30 - 40 °C. Osvědčená metoda sterilování okurek je i v troubě na plechu s vodní lázní.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.